Olen aina tiennyt että tulisin kestoilemaan. Se on opetettu minulle jo kotona, kaikkille sisaruksilleni olen taitellut harsoja ja flanelleja päälle :)
Ykkössyy tähän on ekologisuus. Miettikääpä sitä että jos vaihdat vaipan esim. viidesti päivässä tulee jo vuoden ikään vaippoja 5*365 =1825. Harva vauva on vaipaton vuoden iässä joten luku vaan kasvaa ja kasvaa vaippaiän mukaan. Tiesittehän että kaikki tähän menessä tehdyt kertakäyttövaipat makaavat vielä kaatopaikoilla ympäri maailmaa. En usko että montaakaan vuotta kun hukumme jätteisiin. Yhden vaipan maatuminen kestää monta sataa vuotta.
Kakkossyy on hinta. Olin täysin yllättynyt kun mieheni sanoi minulle jo raskautta yrittäessä (vai jopa ennen tätä) -Kai me sitten käytetään kestovaippoja? (olenko muka opettanut miehen jo näin hyvin ekologisuuteen) -Kun me on pärjätty lapsena kestoilla niin kai meidänkin lapsi, eikös ne ole paljon halvempia (Haa, miehelle syy on siis täysin hinta!) Hienoa kuitenkin että ei tarvitse ylipuhua miestä tähän. Selitin kyllä että kestoihin saa halutessaan menemään myös ihan julmetusti rahaa, mutta myös halvalla pääsee.
Kun hinta tulee mukaan vaippailustamme tulee vieläkin ekologisempaa, kun siis käytetään pääasiassa kierätysvaippoja, ja tee se itse vaippoja kierätysmateriaalista.
No kuulemma ne kestovaipat on myös parempia vauvan iholle, joten olkoon se kolmossyy. Järkikin sen sanoo että vauvan iho voi paremmin kun ei ole kemikaaleja ja vaippaa vaihdetaan tiuhemmin.
Ja joku nyt kuitenkin rupeaa kommentoimaan siitä alituisesta aiheesta, "kyllähän vaippojen pesukin kuluttaa luontoa ja on kallista". Vuonna 2002 on tehty hieno tutkimus kerta ja kestovaippojen ympäritövaikutuksista. Ja siinä huomiotiiin myös kestojen pesut ja silti niiden kuormittavuus luonolle oli paljon pienempi! (Lisää vaippa-asiaa esim. Niemelä, M. (2007) Kantoliina ja kestovaippa. Tammi)
Kannustakin kaikkia kertisvaippojen käyttäjiä edes kokeilemaan kestoilua. Jo se yksi vaippa päivässä vaikuttaa vuoden saldoon huikeasti.Hienoa myös että koko ajan yritetään valmistaa ekologisempia kertokäyttövaippoja!
No mennään tähän meidän vaippailu asiaan. Villapöksyjähän on valmistunut minun puikoilta jo pari vuotta ja niitä on tehty ystäville ja nyt myös itselle. Villapöksythän toimii vaipassa siis kosteussulkuna ja ulospäin ne tuntuu kuitenkin kuivalta ja mikä parasta, ne on 100% maatuvat :) Muut kosteussulkuna käyettyt kankaathan ei ole täysin maatuvia.
Lisäksi saadaan ainakin viimevuosien äitiyspakkausten vaippoja lahjoituksina/lainaan muutamilta kavereilta.
Aika pitkälti mennään kyllä tsi- (tee se itse) vaipoilla. Vanhat ohuet froteepyyhkeet (parhaat kuulemma) on saaneet uuden muodon imuina. Piirsin oman kaavan mukaan vähän tiimalasi malliin. Odottavat vielä samuria (ja siten myös anoppilavierailua).
Kuivaliinat taas (ne tulevat siihen vauvan ihoa vasten, ettei vaippa tunnu kovin märältä) tein Myllymuksuilta tilaamastani kuivaliinaneuloksesta. Tilasin kangasta 40cm (6e) ja sain siitä 19 kuivaliinaa. (Vertailun vuoksi ostettuna kuivaliinat voivat maksaa 5kpl 10e). Kaava oli nytkin itse piiretty. n. 30x10cm hiukan muotoiltu. Nämäkin odottavat nyt saumuria.
Harsoja on saatu äidiltä 5 (minun sisaruksilla käytettyjä) ja ostin 11 harsoa 4e (kahdella lapsella käytetyjä) Kaikki ovat laadukkaan merkin ja säilyneet hyvässä kunnossa.
Sitten varmaan imuiksi silputaan vanhoja flanellihousuja, lankanoita yms. Saa nähdä. Esittelen enemmän sitten kun täällä alkaa vaippa-asiat selvitä ja valmistua :)
Kestoillaankoteillä/suunitellaanko kestoilua? Miksi ja miksi ei. Parhaat vinki otetaan myös vastaan :)
Itse tahtoisin ainakin koittaa kestoilua, mutta jänskättää vähän kun ei itsellä ole mitään kokemusta ja koko muu suku kummaltakin puolelta ei ole kovin ekologisuuden kannalla vaan kannattaisivat kertakäyttövaippoja! -.- Joten tee ihmeessä toinenkin postaus vaikka siitä itse kestoilusta ja miten se käytännössä toimii! Minua ainakin kiinnostaisi :)
VastaaPoistaHeips, kivoista aiheista kirjoitat :)
VastaaPoistaItse olen koko esikoisen ajan miettiny et uskaltaasko kestoilla mut hirveesti ihmisillä oli ristiriitasia kokemuksia eikä oikeen mikään kestovaippa merkki noussut yli muiden nii se sit jäi.
Jos joskus tulee viel vauva niin ajattelin kokeilla sitä kaikki yhdessä kestovaippaa, sillä varmaan pääsis hyvin alkuun eikä tarttis miettiä mitä kerroksia pitää laittaa :D
susilapsi, Kestovaippa postauksia tulee varmaan vielä paljon lisää :) Ja käyttökokemuksia sitten tietty kun vauva syntyy.
VastaaPoistaLumikki, taitaa olla niin että kokeilemalla selviää sitten millainen vaippa tuntuu parhaalta. juurikin noi aiot (all in one)on varmaan näppäriä ainakin alkuun kokeilla. Me varmaan aloitetaan ihan harso, villahousu yhdistelmällä ja siihen sitten tarvittaessa lisää imutehoa. Yksi aio-vaippakin meillä on, tarkoitus olisi niitä koittaa yökäyttöön :)
Ei tulla kestoilemaan, vaikka siihen ei mitään syytä olekkaan. En ole miettinyt mitään ympäristö asioita ja rahaa riittää kyllä vaippoihin :) Jotenkin näen ne kertikset niin paljon helpommaksi, kuin jatkuvan koneen pyörityksen :)
VastaaPoistaIhan perushelppo kestovaippa on Fuzzi Bunz tai BumGenius AIO. Maksaa uutena toki jonkun 20+ euroa/kpl mutta sillä on tosi helppo lähteä käyntiin. Noi tee-se-itse systeemit sit tietty jos intoutuu ompelemaan (itellä ei ole ollut aikaa).
VastaaPoistaItse alotimme kestoilun esikoisen ollessa n. 6 kk ikäinen. Juniorin kanssa teen samoin, eli ihan ekat vauvaviikot/kuukaudet taatusti mennään kertiksillä meinaan noi meidän taskuvaipat vaan on niin isoja tommoselle rääpäleelle ja vastasyntyneen iho on niin ohutta, etten halua märkää (edes kuivaliinalla piilotettua) sitä vasten. Noihin villahousuihin en ole perehtynyt enkä entisenä atoopikkona kyllä halua pukea vauvalleni paljaalle iholle villaa (varsinkin kun nyt esikoisella alkaa olemaan taiveihottumaa jne.)
Kestoilussa on puolensa. Rahansäästö on yksi niistä ja ekologisuus. Toisaalta kyllästyin 1,5 vuoden jälkeen TOTAALISESTI jatkuvaan pyykkirumbaan ja kestot vaihtuivat Muumi-vaippoihin. Mulla ei ole kokemusta paljaokaan AIO-vaipoista mutta suosittelisin niitä helppoutensa takia. Meillä oli taskuvaippoja ja se aika, mitä niiden purkamisessa, pesemisessä, narulle levittämisessä ja lopulta kuivana kokoamisessa meni, oli siis ihan älytöntä... Melkeen joka toinen päivä kallisarvoisesta ajastani meni helposti tunti vaippahommeleihin ja kun sitä kuluu vuositolkulla niin alkoi ahdistaa...
Mutta katson 1,5 vuoden kestoilun säästäneen luontoa ja kukkaroa siltikin niin paljon, että voin olla ylpeä itsestäni:)
Ai niin. Parhaat TSI-imut (muita en tehnytkään) oli frotee+lakana. Eli vaikkapa 2-3 kerrosta ohutta froteeta, vanhasta pyyhkeestä ja sitten vaikkapa lakanakankaasta päälliskerros (tuntui pehmeämmältä taskuvaipassakin ihoa vasten). Sen kanssa jotain hamppua niin ihan hyvä yhdistelmä.
VastaaPoistaMua kyllä kiinnostais kestoilu. Mutta en tajua niistä hölkäsen pöläystäkään. Haluaisin jonkun meille kädestä pitäen neuvomaan kestoilusta ja kaiken maailman imuista ja harsoista ym.
VastaaPoistaKestoilu on vaan niin paljon helpompaa! Toki siinä alussa on ihan sekaisin, kun ei oikein tiedä mistään mitään, mutta kunhan jaksaa asiaan tutustua, niin en usko, että siltä tieltä on enää paluuta.
VastaaPoistaKertakäyttövaipat sitäpaitsi haisevat niin hirveälle, että jo sen takia käyttäisin kestovaippoja, vaikka mitään rahallista hyötyä ei saisikaan.
+ vaippaihottumaan taipuvat vauvat todennäköisesti saavat avun kestovaipoista..
HUH! Pakko lopettaa tähän ennenkuin sauhuan tänne toisen ihmisen blogiin liikaa mielipiteitäni. :D