maanantai 22. elokuuta 2011

Imetyksestä

Tv5.ltä tuli äsken dokumetti imetyksestä, "rintamaitoa kouluikäiselle". Sama dokumentti on tainnut tulla aiemminkin mutta nyt katsoin sen kokonaan. Ohjelmassa kuvattiin eri perheitä joissa imetettiin eri-ikäisiä lapsia, 2 vuotiaista 7 vuotiaaseen.

Olen aina ollut hyvin imetysmyönteinen, minusta se on luonnollista. Minua ei häiritse vaikka joku imettäisi kaupan kassalla, ravintolassa yms. Luulen että periaatteet imetykseen periytyvät omalta äidiltä. Minua itseäni ei ole imetetty, yritetty on siinä onnistumatta. Itse voin siis kertoa kasvaaneni ilmeisesti ihan hyvin pullolla ja korvikkeella. Sisaruksieni kanssa imetys on onnistunut koko ajan paremmin ja äitini on imettänyt heitä pitkään. Nuorimmaista sisarustani hän taisi imettää 3-4vuotiaaksi.  Tästä syystä en itsekkään suhtaudu kummaksuen "taaperoimetykseen".

WHO suosittaa imetystä kaksi vuotiaaksi, Suomessa yleinen suositus on vuoden ikään. Itse olen sitä mieltä että vuoden ikään imetys tuoa varmasti esille äidinmaidon edut ja hyödyt. Sen jälkeen imetys on vain plussaa. Pitkä imetyshän vähentää rintasyöpä riskiä, joten sen puolesta on varmasti hyvä imettää pitkään. En usko että kovin suurta ravitsemuksellista merkitystä äidinmaidolla on vuoden iän jälkeen kehittyneissä maissa, asia on ihan eri kehitysmaissa joissa lapsia imetetään pitkään ravinnon saannin turvaamiseksi.

Jos imetys on äidille ja lapselle luonnollista saa se mielestäni jatkua vuodenkin jälkeen,  kunnes joko äiti haluaa sen lopettaa tai lapsi itse vieroittuu rinnasta. MUTTA kyllä minusta dokumentin 7-vuotias oli jo liian iso rinnalla. Dokumentissa tämäkin tyttö vieroittautui rinnalta luonnon ansiosta, hänen imurefleksinsä katosi eikä saanut enää imettyä rintaa. En oikein sanoa, missä raja minulla menee. Ehkä juurikin tuolla 3-4vuoden kieppeillä, kun siskonikin on lopettanut.

Itse toivon kovasti että imetys onnistuu ja olen kyllä valmis panostamaan siihen vaikka ongelmia tulisi. Tavoitteena olisikin tuo vuoden imetys, siitä eteenpäin en vielä tiedä, sen näkee sitten.

Kuka muu katsoi dokumentin? Minkä ikäinen on liian vanha rinnalle?

3 kommenttia:

  1. Harmi etten nähnyt dokumenttia! Luin juuri jostain vanhasta vauvalehdestä, että pitkään imetetyillä (tarkoittaen yli vuoden ikäisiä) lapsilla on enemmän ongelmia hampaiden ja purennan kanssa. Itse pidän istä vuotta rajana, koska jossain vaiheessa täytyy lapsen myös luopua tutista ja tuttipullosta. Mainittiin lehdessä myös että yli suositusikärajan imetetyillä lapsilla oli eniten kariesta. Nämä riittävät ehkä itselleni perusteluiksi miksi en lasta yli vuoden ikäiseksi haluaisi imettää ( itse kokenut karmeat hammaslääkärikäynnit lapsena ja tästä johtuen hirveä hammaslääkäripelko) mutta en myöskään tuomitse niitä jotka imettävät pidempään. Kuitenkaan en myöskään sellaista ihan mielelläni näe, että äidit imettävät lähes kouluikäisiä lapsiaan.

    VastaaPoista
  2. Enpä katsonut dokkaria, mutta omasta mielestäni 7 v on liian vanha jo rinnalle. Itse ajattelin imettää 6-12 kk asti, todennäköisesti "lypsän" maitoa ja pullolla mennään sitten puolen vuoden jälkeen. Etukäteenhän ei tietystikäänvoi tietää onnistuuko imetys tai muuttuuko mieli ja imettääkin pidempään :) Ei tässäkään yhtä oikeaa tapaa ole :)

    VastaaPoista
  3. Minäkin katsoin ja vähän kauhistelin sitä koululaisen imetystä.

    Minulla raja menee varmaan siinä kahdessa vuodessa. Ehkä siks, että meillä rupes puhe kehittymään niin paljon että vauva oikeasti kasvoi lapseksi siinä... naapurin poika on 4,5 ja tuntuisi aika oudolta imettää enää hänen ikäistään.

    Jouduin lopettamaan (rinnanpäät aukes ja tulehtui) 16 kk iässä imetyksen (tosin poika oli jo melkein vieroittanut itsensä muutenkin), mutta olisin kyllä jatkanut jos se olis ollut mahdollista. Olen onnellinen pitkästä imetyksestä, mutta pahoillani alkuvaiheen ongelmista (jonka johdosta poika sai vastiketta vähän liikaakin ennenkuin sain kunnon imetysopastusta).

    Mutta tässä taas sama kommentti, kuin aikaisempaan. Kakkosen kohdalla uskon kaiken menevän rennommin ja paremmin:D

    Ja juu, minä imetän kahvilassa, puistonpenkillä...ei ole väliä:)

    VastaaPoista