lauantai 8. lokakuuta 2011

Raskaus ja iho-oireet

Nyt sitten asiaa tästä iho asiasta.

Minulla on aina ollut hyvässä kunnossa oleva iho. Teini-ikäisenäkin naaman ilmaantui satunnaisesti näppyjä. Nelisen vuotta sitten kun pidin taukoa e-pillereistä alkoi alkoi iho oireilla. Suun ympärille ilmeistyi valtava määrä finnejä ja kunnon märkäpäitä. Muu iho pysyi hyvässä kunnossa. Menin lopulta ihotautilääkärille (suurin syy silloin oli kosmeettinen haitta) ja kävelin 15min jälkeen ulos perioraalidermatiitti (suunympärysihottuma) diagnoosin ja lääkereseptin kera. Kyseisen ihosairauden syyt ovat huonosti tunnetut, mutta olin vakuuttunut että omani johtui e-pilleireiden lopettamisesta. Täällä lisää kyseisestä taudista.

Lääkityksenä sain Tetralysal antibiootin ja Rosazol lääkevoiteen. Näitä tuhrin naamaani usean kuukauden ajan huomaamatta varsinaista muutosta. Lopulta uusien e-pilleireiden aloitus kadotti iho-ongelmat.

 Iho rv 22

Kun raskaustoiveissa lopetin e-pillerit osasin odottaa iho-ongelmia, niitä ei kuitenkaan kuulunut ennen kuin raskaus oli alkanut. 5-6 viikolla suun ympärille ilmeistui taas märkäpaiseita ja finnejä ja suupieliin pientä ihonväristä näppyrykelmää. Jatkoin ihon hoitamista aika lailla samaan tapaan. Eli aamuis illoin puhdistus normaalinihon puhditukseen tarkoitetulla puhdistusvaahdolla (minulla oli elivo ja dermosil), iltaisin lisäksi meikinpuhdistus ja kosteutus Lumenen vitamin C sarjan tuotteilla. Jossain vaiheessa iho muuttuikin paremmaksi muutaman viikon ajaksi (olisiko ollut 12-17 viikkojen välissä). Sitten ihon kunto paheni uudestaan. Pahenemisen myötä iho muuttui kipeäksi ja kutisevaksi, tekisi mieli hangata sitä koko ajan. Tämä varmaan lisää tulehdusta kun iho rikkoontuu koko ajan. Kokeilin vaihtaa ihonhoitotuotteet mahdollisimman neutraaleiksi, kosteutukseen aqualan L, mutta tästä ei ollut apua.

Pari viikkoa sitten kysyi vinkkiä apteekin kosmetologilta joka suositteli oikeat epäpuhtaan ihon hoitotuotteet. Ostin La Roche-Posay:n Effaclar-puhdistusgeelin ja Effaclar Duo hoitovoiteen. Voiteen mukana tuli kaupanpäälle siis pieni tuubi tätä puhdistusgeeliä, joten kukaro ei keventynyt kuin 17e, mikä oli hyvä jos tuotteet eivät toimiskaan. Kosmetologi suositteli juttelemaan myös ihosta lääkärin kanssa ja vaikutti olevan kauhuissaan ihoni kunnosta.


No nyt on tuotteita käyttetty ahkerasti se parisen viikkoa eikä mitään ole tapahtunut. Iho on aika lailla samannäköinen kuin aiemmin, ehkä jopa hiukan pahemmassa kunnossa kuin tuossa kuvassa. Puhdistusgeeli on kohta loppumassa, joten mietin pitäisikö kokeilla jotain muita tuotteita. Minulla on neuvolalääkäri keskiviikkona, ajatteli kysyä kirjoittaisiko hän minulle reseptin tuohon aiemmin käyttämääni rosazol-voiteeseen, joka raskaus ja imetys tietokannan mukaan (terveysportissa, terveydenhuollon ammattilaisille) on mahdollinen raskausaikana. On siis antibioottivoide, mutta paikallisesti käytettynä vernekiertoon menevä lääkkeen osuus on hyvin pieni. Uskoisin että voide voisi auttaa ihon kutinaan, joka on siis suurin ongelmani tällä hetkellä. Uskon että ihon kuntokin voisi kohentua jos en olisi sitä koko ajan lääpimässä.

Palataan asiaan taas neuvolalääkärikäynnin jälkeen :) Mites muilla iho-ongelmat raskausaikana, miten hoidatte/hoiditte, milloin menivät ohi?

Alanis 24+4

1 kommentti:

  1. Täällä alkoi selkä kukkia plussauksen jälkeen (koskaan aikaisemmin ei ole selässä ollut yhden yhtä näppyä) ja myös kasvojen iholla oli pitempään näppyjä, mutta ei kyllä mitenkään paljon selkään verrattuna. Kävin ennen plussaa verrattain ahkerasti solariumissa (Säteilyturvakeskuksen suositusten mukaisesti tosin) ja uskon kyllä tällä olleen vaikutusta ihon kuntoon.

    Selän iho oli lopulta niin tulehtunut ja kutiseva, että kävin sitä näyttämässä työterveyshoitajalle, joka lähetti välittömästi lääkärin vastaanotolle. Selkää kuumotti ja punastutti ja hoidoksi sain sitten yhdistelmärasvat Aqualan L:ää ja Hydrocortisonia kutinaan. Aviokin avulla alettiin rasvata joka ilta selkä Nivean kuivalle iholle tarkoitetulla kosteusvoiteella ja muutama viikko myöhemmin iho selvästi rauhoittui. Olisiko ollut joskus rv 22 tienoilla, ei voi muistaa...

    En hirmusti perusta todellakaan mistään TV-Shopin tuotteista, mutta eräs opiskeluaikainen ystäväni kärsi iho-ongelmista ja tilasi Proactive-sarjan ja sillä iho-ongelmat helpottivat. Kuivatti ihoa kuulemma verrattain paljon, mutta siihen oli sitten käyttänyt jotain apteekista saatavaa kosteusvoidetta.

    VastaaPoista