maanantai 27. helmikuuta 2012

päivä "rytmeistä"

Näillä pienillähän ei mitään rytmejä juuri ole. Ainakaan suurimmalla osalla. Eikä ainakaan meidän vauvalla.
Tai voikohan joka päivä toistuvaa, 3 tuntia kestävää, aina samaan aikaan tulevaa kitinää kutsua rytmiksi? Kitinä kestää 23-02 välisen ajan aika tarkkaan. (tosin eilen se kesti 22.30-01.30). Vieläkään en ihan tiedä mistä kitinä johtuu koska aina ei refluksikaan oireile ja monesti vatsakin on tällä välillä tai illasta aiemmin tyhjennetty. Vyöhyketerapiaa ajattelin kokeilla, jos ne nyt masuvaivoja onkin. Jossain vaiheessa väli saatettiin aika kovaa huutoakin huutaa, mutta nyt selvitään jo vähemmällä. Myös päivät on ehkä rauhoittunut, joten oisko mun dietillä ollutkin jotain vaikutusta? No viikko pitää vielä jatkaa ennen kuin rupeaa arvioimaan... Kitinä jakson päätteeksi nukutaankin sitten aina 4h, varmaan siksi kun pieni on niin väsynyt sen kaiken kitinän takia.

Muuten päivät menee kaikki erilailla. Jotain voi kuitenkin sanoa. Tyty ei viihdy oikeastaan muualla kuin sylissä. Jo vessareissulla alkaa sitteristä useimmiten kuulua huuto. Päivisin ei voi oikein nukkuakkaan muualla kuin sylissä. Sängyssä nukkuu hyvin useamman tunnin jos nukun itse vieressä (tästä syystä minäkin yleensä nukun päivällä pari tuntia että tyttö saa edes yhdet vähän pidemmät päikkärit). Myös ulkoilun jälkeen on jäänyt nukkumaan sänkyyn hyvin, ei herää kun riisun toppavaatteet. Kantoliinaa käytän silloin tällöin ja tula-reppua ollaan nyt kokeiltu muutamia kertoja (ekat kerrat oli tosin kamalaa huutoa). Muuten päivisin jos laittaa nukkuvan vauvan mihin tahansa, niin 15min päästä viimeistään alkaa kuulua kitinää ja lopulta itkua, sylissä uni sitten yleensä jatkuu.

Rinnalla käydään vaihtelevasti. Päivisin yleensä hereillä ollessa käydään rinnalla tiheään (~1h välein), päiväunet saattaa parhaimassa tapauksessa kestää 3h (esim juuri ulkoilun jälkeen tai jos nukun itse vieressä). Iltaisin selvästi vähän tankataan. "yökitinöiden" aikana suu napsaa koko ajan, mutta syömisestä ei tule mitään. Viime yönä toimi hyvin kun imetin vauvan herätessä 22.30 (silloin syö yleensäkin vielä hyvin) ja tämän jälkeen tarjosin vain tuttia. Sitten kun klo 01.15 alkoi tyttö olla sippi tarjosin vatsa tissiä uudestaan ja sen jälkeen nukahtikin. Selvisi pahemilta itkuilta, kun ei se tissi tuossa välissä koskaan oikein maistu. Tuttiakin syödään meillä hyvin vaihtelevalla menestyksellä, eikä sitä meillä juuri tutoa yökitinää lukuunottamatta ole tarvettakaan käyttää. Yöllä sitten kitinöiden jälkeen nukutaan hyvin se 4h ja sitten aamu tissittellään taas tiuhempaan 2h välein. Aamuisin 6 tai 8 syötön aikaan herätessä tyttö yleensä taas haluaa olla enemmän hereillä. Yöunet jää yleensä lyhyiksi kun ennen tuota illan kitinä jaksoa ei kannatta välttämättä nukkua, on itse vaan virkeämpi jos suoraan valvoo sinne että vauva lopulta nukahtaa...

Milloin teidän vauvoille on alkanut muodostua rytmi?

p.s Meillä on nyt alettu hymyilemään! Jos usemapi päivä on saatu nauttia vekkuleista hymyistä ja äänettömästä naurusta.
Paino oli tänään neuvolassa 5420g! Hui!

3 kommenttia:

 1. En muista miten esikoisella rytmi alkoi muodostua, varmaan parikuisena alkoi olla jo ihan selkeä päivärytmi. Tällä pienemmällä sen sijaan rytmi on ollut tosi tarkka jo monen monta viikkoa, mutta uskon sen johtuvan pitkälti siitä, että meidän elämä on ollut niin rytmitettyä jo valmiiksi. Ei oo voinut eikä tarvinnut mennä pelkästään vauvan ehdoilla, vaan vauvan on ollut pakko väkisinkin muokkautua esikoisen rytmiin. Ja onhan se tottunut siihen rytmiin jo mahassa ollessa. :) Meidän molemmat pojat on kyllä ollu tosi helppoja rytmitettäviä. Ne pysyy hyvin rytmissä, mutta maailma ei kuitenkaan mee sekasin, vaikka päiväunet tai ruoka ei tuukaan just oikeeseen aikaan. Ainakin esikoinen on ollut tämmönen ja näyttäis että tää pienempi menee samalla kaavalla. :)

  Pienten hymyt on kyllä ihania! :) Niitten voimalla jaksaa, vaikka ois yö nukuttu kuinka huonosti.

  VastaaPoista
 2. Voi miten tuttua, meillä alkoi jostain 3kk ikästä tunnin välein syöminen, mutta sitten yöunet oli esim 8h putkeen, tissiä ja lisää unta. Tankkas koko päivän yötä varten :D
  Läppäri on ihan kiva, ja se että kolmannen myötä laitettiintv makkariin. Roikuin netissä ja katselin digiboxia tyhjäksi kun vauva oli tissillä.

  VastaaPoista
 3. Meillä on just nimen omaan semmonen sylivauva, joka ei haluis äidin käyvän pissalla tai syövän koko päivänä! Nukahtaa yleensä tissille, muttei yksinään halua nukkua oikeen missään. Sukulaiset aina käydessään sanoo "pitäiskö se viiä sänkyyn tai vaunuihin?" Eikä usko, ennenkun näkee, ettei siellä olla 10min kauempaa. Ulkona vaunuissa nukkuu 1,5h jos ollaan liikkeessä, samaten liinassa menis pitkät tovit, jos äiti ei alkais pakahtua kuumuuteen ennen sitä. Yöllä onneks nukkuu ihan kivasti 2-3h syöttövälejä.

  VastaaPoista