tiistai 28. elokuuta 2012

Sormiruokaa

Pahoittelut niille ketkä käy täällä lukemassa. Ei vaan yksinkertaisesti ole juuri aikaa tulla tänne kirjoittamaan... Varsinkaan nyt kun mies on kahden viikon euroopan reissulla ja me ollaan tytön kanssa kahdestaan kotona.

Mutta palataan tuohon neidin syömisasiaan kun se tuntui monia kiinnostavan. Ja monessa muussakin blogissa on kiinteiden syömisestä kirjoiteltu.
Neiti siis aloitti kiinteät 6kk iässä, tätä ennen oli muutamia kertoja saanut vähän imeskellä makua kurkusta, raa'asta porkkanasta, mansikasta jne. Tarkoitus oli ruokailla sekä soseita että sormiruokaa ja se sujuikin aluksi hyvin. Sekä sosetta että sormiruokaa syötiin hyvällä ruokahalulla. (sormiruokaa maisteltiin ja sosetta meni max. jääkuutio eli mikä tarjottiinkin). Sitten sosetta tarjotessa ei enää suu auennut joten sen tarjoaminen oon jäänyt. Tänään tosin taas kokeilin, mutta ei se ei vaan uppoa. Menestystä ei tuottanut myöskään se että annan lapselle valmiiksi täytetyn lusikan. Neiti nappasi lusikan kyllä käteen, mutta samoin tein toisella kädellä lähmi kaikki ruuat lusikasta. Että sillai...

No en nyt jaksa sen enempää kirjoitella perus juttua sormiruuasta, halukkaat voi käydä lukea vaikka täältä tai googlettaa baby led weaning. Kannattaa myös tsekata blogi lenni led weaning.

Ihan ekoja sormiruokia mitä neiti söi oli kurkku, vadelmat, mansikat, parsakaali, kypsennetty bataatti ja porkkana, kesäkurpitsa raakana, omena ja vesimeloni. Vähän myöhemmin on tarjottu näkkileipää ja jälkiuunileipää (juu kummassakin on suolaa, mutta näitä uppoaa niin vähän etten ota stressiä siitä), kypsää kukkakaalia, salaattia, tomaattia, tuoretta luumua, banaania, puurokakkuja (banaania+ mansikka+ kaurahiutaletta sekaisin ja uunissa paisto hetkenaikaa), riisikakkua, maissinaksua, perunaa, nektariinia. Nyt ihan vähän aikaa sitten olen tarjonnut jauhelihaa (jota ei kyllä tainnut mennä edes suuhun asti) ja lohta. Kumpaakin kerran.


Neiti on nyt siis reilu 7kk, joten ihan kohtalaisesti ruoka-aineita on jo listalla. Aluksi neiti maisteli kaikkea tosi hienosti, mahaan ei vielä päässyt paljoa. Sitten tuli 2 kappaletta hampaita ja niistä on ollut apua syömisessä kun saa ruuasta raastettua pieniä paloja, mutta nyt viimeiset 3 viikkoa on ruoka uponnut aika huonosti. Enemmän keskittyy vaan tutkimaan ja lähmimään ruokaa, ei pistä suuhun. Suosikit luumut ja banaani kyllä uppoaa (banaani upposaa jopa lusikasta!) Mansikoista ja vesimelonista selvästi myös tykkää. Parsakaali taas erityisesti on sellainen mikä ei eksy edes suuhun kun niitä nuppuja on niin kiva näppäillä sormilla ja liiskata nyrkkiin...

Mutta, kyllä se ruoka alkaa varmaan pikkuhiljaa upota. Tällä hetkellä neiti käy pöydässä syömässä yleensä 3 kertaa päivässä, ruokailuhetkeen menee yleensä puolisen tuntia. Pyrin syömään itse samaan aikaan, koska silloin ruoka tuntuu uppoavan paremmin. Toistaiseksi (ja niin sen pitääkin olla) on maito vielä pääasiallinen ruoka meidän tytölle.


Kakominen ja ajoittainen oksentaminen kuuluu osaksi meidän ruokailuja. Kertaakaan en ole silti saanut pelätä että tyttö tukehtuu. :D

6 kommenttia:

  1. Meinasin kans koittaa sormiruokailua.

    Vitsit teidän tyttö on jo tosi iso neiti! Tuntuu, että ihan vähän aikaa sittenhän hän vasta syntyi :)

    VastaaPoista
  2. Minä annoin yks päivä parsakaalen nuppusia, mutta ei ne suuhun asti oikein menneet. Ajattelin kokeilla niin soseita kuin sormiruokaakin, mut soseita kai pääasiassa. Niitä on kiva tehdä. :D Tietty maito on pääruokana toivottavasti vielä pitkään, ja jos ei soseet maistu, niin ei kai se niitä auta tuputtaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin mäkin ajattelin mutta en mä väkisin rupea tuon lapsen suuhun tunkemaan ruokaa kun sitten saa vaan itkun aikaiseksi...

      Poista
  3. meillä ei edelleenkään uppoa parsakaali isona nuppuna (1v5kk). mitä pienemmänksi jaksan pilkkoa, uppoaa sekä raakana että höyrytettynä. ja soseena pelkilteen/muun seassa.. joten meillä on varmaan se suutuntuma joka saa ällötyksen =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just tämän kirjoittamisen jälkeen neiti veteli parsakaalia oikein antaumuksella :D

      Poista