maanantai 25. kesäkuuta 2012

Imetys asioita part 2

Nyt on 5kk imetystä takana. En enää muistakkaan niitä ensimmäisten viikkojen imetyksiä (lue. vereslihaisia nännejä, kirosanoja ja itkua). Haavat parani ajan kanssa (ja rasvalla ja sitruunalla) ja nykyään imetys on mukavaa, ainakin useimmiten. Vauvan imuilmeet, hymyt, rinnansilittelyt, ölinät tissisuussa jne. on vaan niin ihania.

Imetän useimmiten istuen vauva sylissä, joskus myös makuullaan, mutta silloinkin yleensä aloitan istuen. Tyttö jostain syystä hermostuu kun pitkällään tarjoan rintaa. Imetän kotona ja menossa. Julki-imetykset yritän hoitaa "siveellisesti" kahvilan nurkkapöydässä tms. Mutta jos lapsella on nälkä niin syötän sen kyllä missä vaan. Olen imettänyt bussissa, kahvilassa, ravintolassa, terveyskeskuksessa, sovituskopissa, lastenhoitohuoneessa, vessassa ja varmaan jossain muuallakin. Imetyspaidat on mun kohdalla ihan fail, sillä maitoa suihkuaa niin paljon että sitä tulee yleensä paidallekkin (kun paitojen "tissikolot" on niin pienet). Parempi ratkaisu on toppi josta tissin saa pullautettua kokonaan pois ja sen päällä löysempi paita, joka sitten peittää sen tissin (ja imetyksen jälkeen maitoisen topin :D )

Tyttö nukahtaa ainoastaan tissille tai rattaisiin tai kantoreppuun, mutta ulkona en voi nukuttaa tämän hetkisen asumistilanteen vuoksi, siksi useimmiten mennään päikkäreille tissin kautta. Ihan varmasti meillä siis on jonkin verran "ylimääräistä " syömistä kun joskus väsyneenä pitää se tissi saada nukahtamisavuksi vaikka ei niin nälkä olisikaan.Yöunillekin siis aina nukahdetaan tissi suussa. En ota stressiä tästä, eiköhän se jossain vaiheessa nukahda muutenkin.

Aion jatkaa täysimetystä vielä tämän kuukauden, 6kk ikään asti, sitten aloitetaan kiinteät. Imetystä ylipäätään aion jatkaa, en tiedä kuinka pitkään, mutta varmaan jonnekin 1-3 vuoden välille? Sen näkee sitten mitkä fiilikset on myöhemmin/ haluaako lapsi itse lopettaa jossain vaiheessa. Mulla on nyt jo haikea olo kun kohta pitäisi aloittaa kiinteät ja kun sitten se imetys alkaa pikkuhiljaa vähentyä... Ihan huomaamatta imetyksestä on tullut tosi tärkeä juttu, se kun sellainen ainoa vain minun ja vauvan juttu <3 Toivoisinkin että muutkin pääsisi nauttimaan tällaisista imetysfiiliksistä ja siksi listailin mieleen tulevia vinkkejä.

Vinkkejä imetyksestä tuleville äideille:

- Nännejä voi (ja kannattaa!) valmistaa imetykseen raskausaikana. Ihan käsin voit venytellä nännejä, siten kun vauva imee ja nännit ovat jo tottuneet venyttämiseen voit välttyä pahimmalta kivulta ja ja nännien rikkoutumiselta. Useimmilla nimittäin IMETYS SATTUU aluksi, mutta se menee kyllä ohi! HUOM, jos tulee supistuksia nännejä venytellessä niin sitten sitä ei pitäisi tehdä!

- Alku on useimmiten aina hankala. Vauva suu ja äitin tissi ei välttämättä sovi täysin yhteen, vauva voi olla vähän laiska (varsinkin jos syntynyt reilusti ennen laskettua aikaa tai on sairas), joskus tarvitaan sairaalassa lisämaitoa, äiti todennäköisesti on TOSI väsynyt jne. Ja se imetys on vaan uusi ja ihan kummallinen juttu. Mutta harjoitus tekee mestarin ja apua pitää pyytää jos sitä tarvitsee. JOS ei neuvolasta saa apua niin soita vaikka imetysohjauspuhelimeen (niitä löytyy netistä monta).

- Kun vauva kasvaa isommaksi niin tulee uudet hankaluudet. Vauva kiinnostuu muusta maailmasta eikä syömisestä meinaa tulla mitään. Silloin kannattaa rauhoittaa ympäristö ja kokeilla vaikka toista asentoa. Sitten sattaa astua kuvaan se nänni pureminen, tästä en osakkaan sanoa vielä mitään kun (onneksi) ei ole neidille vielä hampaita tullut)

-Jos ne nännit kipeytyy niin se rintakumi voi vähän helpottaa. Rintakumissa on myös huonot puolensa, sillä silloin vauva ei saa välttämättä kaikkea irti rinnasta ja ajan kanssa maitomäärä voi vähentyä. Ota siis käyttöön vasta äärimmäisessä hädässä.

-Kaikesta motivaatiosta ja yrityksestä huolimatta imetys ei aina onnistu, älä syyllistä siitä itseäsi. Vauvalle voi antaa läheisyyttää yhtä lailla ja pulloruokittuakin voi vaikkaa syöttää ihokontaktissa!

- Jos tuntuu että maitoa tulee vähän, niin maidon tuloon voi auttaa imetystee, mallas (kotikalja, ykkösolut), runsas juominen ylipäätään, tuoreiden kasvisten syöminen, tiheät imetykset ja rinnan tiheä vaihtaminen imettäessä (1-5min välein).

- Joskus maitoa voi tulla myös liikaa / liian nopeasti. Mulla toimi hyvin se että imettää usemman kerran putkeen samasta

-Vauvan/lapsentahtisuus. On ihan normaalia että vauva haluaa välillä(tai koko ajan) syödä tiheästi 1-2h välein. Äidinmaito sulaa vatsassa tosi nopeasti, eikä vauvan mahaan aluksi mahdukkaan paljoa kerralla. Muutenkin imetyksen onnistumiseen vaikuttaa lapsen nälkäviestien kuuntelu, tuttia ei kannatta tökätä suuhun noin vaan, ainakaan ennen kuin tuntee täysin lapsensa ja tuttia tarjoaa esim ruuan jälkeen väsymykseen tms.

- Ihokontakti, auttaa monesti melkein mihin vaan imetyspulmiin. Eli vauva vaippasilleen äitin paljasta iho vasten vaikka päikkäreille tai vaan hengailemaan sänkyyn, tai ainakin imettäessä aina vaatteet pois.


Kätilön näkökulmasta haluan muistuttaa että:
- Ensimmäisten päivien (viikkojen) jatkuva rinnoilla roikkuminen varmistaa maidontuloa jatkossa. Ilman tätä tiheää imua ei maitoa välttämättä tule jatkossa vauvan tarpeisiin asti. Eli vaikka väsyttää ja nännit huutaa hoosiannaa niin yritä tsempata, tiheä imu kyllä vielä (vähän ainakin) helpottaa. Muista että jatkossakin aika ajoin tulee tiheän imun kausia ja nekin menee ohi, se ei tarkoita että maito on loppunut, sitä vain ei hetkellisesti tule paljoa ja tilanne kyllä korjaantuu imettämällä.
- Maito ei voi loppua kuin seinään, kyse voi olla tiheän imun kaudesta, huonosta syömisestä tai juomisesta. Lähes kaikki vauvat tankkaa iltaisin, se ei tarkoita että maitoa olisi liian vähän jos pissaa ja kakkaa tulee hyvin ja paino nousee normaalisti. On ihan normaalia että imetetyt vauvat syövät öisin kunnes kiinteät astuu kuvaan (ja senkin jälkeen).
-Vaikka sairaalassa vauva saisi lisämaitoa niin täysimetys on mahdollinen. Korviketta voi vähentää asteittain ja samalla maidon määrä lisääntyy kun vauvaa imettää tiehästi.


15 kommenttia:

  1. Kiva ja asiallinen teksti :) Meillä oli eilen 5kk neuvola, ja terkkari kirjoitti korttiin, että tutustumista soseisiin, puuroihin ja lihaan. Että 6kk pitäis jo syödä lihaa raudan takia. Ei siis todella ollut puhettakaan täysimetyksestä puoli vuotiaaksi, enemmänkin ihmettelyä, että edelleen poika tissimaidolla. Olihan se painon nousu kyllä alkanut hiipumaan, jumppailee tuo jo sen verran vissiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen ihan yllättynyt kun meidän vanhemman sukupolven terkka ei ole tyrkyttänyt kiinteitä. Aina kysynyt vaan että ollaanko rintamaidolla ja nyt 5kk käynnilklä meinasinko imettää 6kk ikään asti ja sanoin että joo. Vaikka kerroin että yölläkin syödään niin silti ei sanonut mitään kiinteden aloittamisesta :D

      Poista
  2. Siitä tissin puremisesta voin sanoo, että kannattaa kiljaista kunnolla vaikka AI! heti jos vauva puree. Jos vaan itte puree hammasta ja kuiskii vauvalle, että "ai ai kulta, ei tollai...", niin eihän se vauva tajua että äitiin sattuu. Esikoisen kohdalla ainakin toimi, kaks kertaa puri ja oppi kyllä onneks varomaan.

    Meilläkin aloitetaan kuukauden päästä kiinteät, saa nähdä loppuuko yösyömiset. Ei mua kyl haittaa yöllä syöttää, mukavaa se vaan on. Jossain vaiheessa likka nukkui jo yli 9 tunnin pätkiä, mut nyt on tullu yösyömiset takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin yösyömiset harveni ja kuukausi takaperin ne taas tihentyi ja nykyään mennään yleensä 3 kerralla/yö.

      Poista
  3. Niin, ja tuli vielä mieleen, että alusta asti kannattaa kiinnittää huomiota hartioihin. Aluksi kun imetys on vielä uutta ja ehkä vaikeetakin, saa taatusti niskansa ihan jumiin. Ja vaikka imetys sujuukin niin silti tulee helposti jännitettyä olkapäät ylös. Nyt toisella kerralla en enää ole tarvinnut hierojaa kun muistan aina ajatella että hartiat rennoks.

    VastaaPoista
  4. Meijän poika nauraa, kun sanon kovaan ääneen EI EI EI! kun se puree :D Niin ja julki-imetyksestä, en ois kyllä pärjänny, jos oisin ollu kovin sitä vastaan. En usko, että kukaan silti on nähny mun tissejä, vaikka oon imettäny mm. elisa liikkeessä kantoliinassa, kun toimitus kesti ja kesti, ja vauvalle tuli nälkä.

    VastaaPoista
  5. Ihme kyllä, imetys on nykyään aika kivaa. Välillä tulee tuska, kun pitäis tehdä jotain ja poika vaan roikkuu tississä. Mutta kyllä! Sitä maitoa alkoi tulla enemmän sit kun stressailu loppui ja nyt poika saa aika paljon, vaikka korvikettakin menee edelleen, mut vähän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en vielä 2kk jälkeenkään ois uskonut että imetys on näin kivaa mutta nyt siitä on tullut tosi tärkeä juttu!

      Poista
  6. Tää oli tosi hyvä postaus, suurkiitokset siitä!

    Mä haluaisin vielä kommentoida sitä, että mulla itelläni maidontuotannon lisääjänä/herumisen parantajana (jostain syystä vauva saa imutella kohtuuttoman pitkään, että maitoa alkaa herumaan) olen käyttänyt sarviapilaa. Varsinkin kun meillä oli näitä sairaalareissuja sun muita jotka vähensivät maidontuotantoa.

    Sarviapilaa saa uutteena ja tablettina ja käsittääksni vähintään 3,5 grammaa pitäisi sitä sarviapilaa saada päivässä (itse olen ottanut 7 grammaa), jotta se auttaisi ja siihen tarvitaan tietysti mukaan myös se imetyksen tehostaminen eli tiheämpi imettäminen/pumppaus.

    Meillä on molemmat ipanat purreet ikenillään (johtuen tuosta herumisen hitaudesta) ja parhaiten on tepsinyt tällä tempperamenttisemmalla tytöllä kovaan ääneen "EI" ja irti rinnasta samantien (esim. peittämällä nenän niin ettei saa nenästä henkeä ja joutuu irrottamaan otteen) niin että tulee itku. Mutta vauvat on niin erilaisia, että jokainen varmasti löytää oman tavan estää se pureminen.

    Hirvittävän haikea olo on täälläkin. Ja tarkoitus jatkaa imetystä ainakin siihen 1,5 vuoden ikään kunnes palaan töihin JOS tyttö niin haluaa.

    Mun julki-imetykset viimeksi k-raudassa kantoliinassa ja ikean tavaroiden palautustiskin vieressä sylissä. Pakkohan sitä on antaa ruokaa kun toinen haluaa. Tosin tämmönen puolivuotinen ei enää samalla tavalla vaadi sitä maitoa, varsinkin kun syö pari kertaa päivässä jo oikeeta ruokaakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiesinkin että kaiken maailman yrttejä onkin millä saa maidontuotantoa lisättyä mutta onneksi ei ole tarvinnut sellaisiin turvautua.

      Mulla on varmaan töihin meno varmaan ensi kesäksi eli tyttö on melkein ton 1.5v. Toivoisin pienessä mielessäni että imetys jatkuisi senkin jälkeen, mutta voi olla että olen tuossa vaiheessa erimieltä...

      Poista
  7. Ihana kirjoitus! Itseäni melkeinpä suututtaa vauvojen puolesta, kun todella moni äiti toteaa jo ensimmäisen tiheän imun aikana, että eipä maito riitä. :(
    Itse imetän edelleen 1,5v tyttöäni. Palasin töihin heti äitiysloman loputtua, mutta imetykseen se ei vaikuttanut mitenkään (tosin työaikani ei ole yhtenäinen, vaan kahdessa osassa päivän aikana, maataloustöitä teen). Ajattelin vielä jokunen kuukausi sitten, että kunhan kesälomani alkaa, vieroitan tytön tissistä, mutta enpä taida tehdäkään niin. Nykyään jopa neuvolan asenne on paljon sallivampi ja imetysmyönteisempi, vielä 2007 kun esikoiseni oli vuoden ikäinen, terkkari sanoi suoraan, että kannatta lopettaa imetys kun sillä ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä... No olihan sillä, kun lapsen syömät ruokamäärät tuplaantuivat kun äidinmaito jäi pois ruokavaliosta.

    -Heli-

    VastaaPoista
  8. Täällä yksi imetyksen (myös taaperoimetyksen) puolestapuhuja. :D
    Meilläkin on menty pelkällä tissittelyllä sinne vähän päälle 6kk ikään ja pitkään sen jälkeenkin rintamaito on vielä se pääasiallinen ravinnonlähde.
    Se vaan on niin helppoakin!
    Taisi olla juuri tämän meidän nuorimmaisen 5kk neuvolassa silloin taannoin kun puhuin, että jännä kun toiset ihan odottaa, että joko SAA alkaa antaa kiinteitä ja itselle se on taas enemmän aina sellainen "joko niitä pitää alkaa antamaan-" juttu..
    Onneksi ei kenenkään kohdalla ole ollut mitään ongelmia kasvun kanssa, niin on saatu ihan rauhassa jatkaa tosiaan sinne vähän päälle 6kk ikään pelkällä tissillä ja vasta sitten on alettu maistella kiinteitäkin. :)

    VastaaPoista
  9. Meilläkin tyttö nukahtanut 10-kuiseksi asti päivisin vain tissille tai rattaisiin tai kantoreppuun. Iltaisin tissille tai joskus vasta tissin jälkeen viereen jonkin aikaa touhuiltuaan omiaan. Nyt meillä jonkinlainen murroskausi menossa nukahtamisten suhteen, kun nukahtaminen sekä päivisin että iltaisin on vaikeutunut, eli ei nukahdakaan enää rattaisiin tai tissille, vaikka väsy on. Ollaan ruvettu pikkuhiljaa opettamaan itsekseen nukahtamista, kun sivuvaununa ollut pinnasänky on ollut perhepedin rinnalla käytössä noin 1,5 kk ja tullut jo pienelle tutuksi ja mieluisaksi paikaksi. Ensin nyt opetetaan nukahtamaan ilman rintaa ja sitten kiinnitetään laita pinnasänkyyn, jotta hänet voi myös pikkuhiljaa opettaa sinne itsekseen nukahtamaan.

    Minäkin olen ajatellut imettää jotain 1-3 vuoden välille saakka/ sitten, kun lapsi osoittaa itse kiinnostusta vieroittumiseen. Katsotaan myös, miten maitotuotteiden aloittaminen ja asteittainen muun perheen ruokavalioon siirtyminen vaikuttaa lapsen imuhalukkuuteen. Surullisimmalta tuntuisi, jos suunnitelmissa oleva asteittainen töihinpaluu ensi keväänä vähentäisi imetystä, haluaisin nimittäin vähentää/lopettaa imetyksen lapsentahtisesti.

    Mullakin oli kova haikeus imetyksen vähenemisestä, kun oli aika aloittaa kiinteät, mutta meillä ei imetyskerrat ole radikaalisti vähentyneet. Imetysten kestot kylläkin lyhentyneet niitä nukahtamistissittelyjä lukuunottamatta. Välillä jopa imetys on lisääntynytkin, esim. Tiitiäisen vastan ollessa löysällä 2 viikkoa.

    Hienoa kuulla, että sun imetysfiiliksen on näin positiiviset vaikean alun jälkeen, ja että jaksoit taistella alun imetysongelmien läpi! Mä en ollutkaan kuulut tuota, että tiheä rinnanvaihto imettäessä voisi lisätä vauvan saamaa maidon määrää? Kätilönä kiinnostaisi kuulla, jos tiedät, mihin se perustuu.

    VastaaPoista
  10. No en ehkä sanoisi että se lisää vauvan saamaa maitomäärä, mutta kiihdyttää maidontuotantoa. En muista ihan mihin tämän on kerrottu perustuvan, voisin kuvitella että siihen että kummastakin rinnasta saadaan useampi heruminen aikaiseksi ja kumpikin rinta saa reilusti stimulaatiota.

    VastaaPoista