lauantai 20. huhtikuuta 2013

Työasioita part 2: Urahaaveita

Kuten edelliseen työasioita käsittelevään kirjoitukseen kirjoitin että minulla on haaveita työasioihin liittyen. Itse olen sellainen ihminen joka haaveilee, mutta ei vältämättä tavoittele unelmiaan. Haluaisin kehittyä, mutta en oikein tiedä mistä aloittaisi ja lopulta pysyn vanhassa tutussa. Toivon että pääsisin tämän yli ja pääsisin jossain vaiheessa toteuttamaan haaveitani ja toimisin joskus töissä sellaisena kätilönä kun olen monta vuotta haaveillut.

Minulla on kaksi (ja sata muuta) asiaa joita haluaisin kehittää suomessa. Imetys on niistä ensimmäinen. Minusta tarjolla on liian vähän tuoretta ja ajankohtaista tietoa imetyksestä synnyttäneille ja imettäville äideille. Imetysluvut ovat huonot ja syy tähän on mielestäni siinä, että äidit eivät uskalla kysyä apua ja neuvolassa apua ei uskalleta tarjota tai edes puhua imetyksestä (syyllistymisen pelon takia). Kätilönä synnytysosastolla/synnyttäneiden osastolla en voi tähän juuri puuttua. Toinen asia on synnytyksen medikalisoituminen ja se että synnytysosastoilla on liian kiire. Tähän en edes tiedä miten puuttua, onneksi kätilöliitto yrittää ainakin. Kuitenkin haluaisin että synnyttäjät valmistautuvat synnytykseen ja tähän hyvä synnytysvalmennus olisi poikaa. Minua ärsyttää että synnytysvalmennus (jos sitä on) käsittelee vain sen mitä lääkkeitä voit saada. Kun minun mielestäni pitäisi keskittyä siihen miten naisen keho toimii, vahvistaa naisen (ja puolison) luottamusta kehon toimintaan, antaa ohjeita rentoutumiseen ja liikkumiseen ja kertoa niistä kivulievitysmenetelmistä (luonnolisista ja myös lääkkeistä).

Olenkin harkinnut vielä terveydenhoitajatutkinnon suorittamista jotta voisin työskennellä neuvolassa. Silloin voisin ainakin paikallisesti vaikuttaa kyseisen neuvolan alueen imetysohajukseen ja valmennukseen. Katsotaan kun tuska edellisen tutkinnon suorittamisesta on hälvennyt niin voi harkita koulunpenkille paluuta.

Se varsinainen urahaave on kuitenkin toimia kätilönä yksityisenä ammatinharjoittajana. Haaveissa olisi ehkä aloittaa työskentely ensin valmennuksilla ja synnytyssuunnitellulla ja imetyohjauksella ja mahdollisesti doulana toimimisella. Jossain vaiheessa haluan ehdottomasti toimiä kätilönä kotisynnytyksissä. Tätä varten edellytän itseltäni kuitenkin ikää ja kokemusta lisää. Olisi kuitenkin upea päästä  nyt esimerkiksi doulaksi kotisynnytykseen katsomaan ja kokemaan sitä tunnelmaa.

Jotta edes yrittäisin tavoitella unelmiani, niin olen tässä harkinnut ensimmäisen askeleen ottamista ja harkinnut yrittäjäkurssille osallistumista. Jostainhan se pitää aloittaa :D

12 kommenttia:

  1. Entäs doulatoiminta, onko teidän alueellanne? Meillä täällä Pohjanmaalla olen nähnyt ilmoituksia mutten tässä tilanteessa ole valmis lähtemään. Myöhemmin kiinnostaisi kovin, vaikka koulutus ei mulla mitenkään liity terveydenhuoltoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan täällä doulatoimintaa kyllä ja esim. aktiivinen synnytys ry:n kautta löytää doulia ympärisuomen. DOulakoulutus kiinnostaisi, siitä saisi varmaan paljon irti vaikka en kertaakaan doulaamaan lähtisi.

      Poista
  2. Hahhah, jos haluut doulaharjotusta, niin tervetuloa mun kanssa Jorviin sit :D:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varo vaan mähän lähden viel' :D Jutellaan tästä vaikka lisää irl

      Poista
  3. Oon eri mieltä kyllä tosta imetysjutusta. Mulle sattui ainakin ekaksi terveydenhoitajaksi sellanen syyllistävä ihminen joka korvikkeet kielsi, vaikka maitoa ei tullut juuri yhtään eikä suostunut ymmärtämään että lapsi ei refluksin takia suostu imemään. Siitä alkoikin sitten kolemn kuukauden pummppaushelvetti ja pisteeksi i:n päälle synnytyksen jälkeinen masennus. Tosin, tietysti jos tuo terveydenhoitaja oli ihan kunnolla imetysohjausta osannut antaa, niin ehkä olisi osannut miettiä vaihtoehtoisiakin tapoja? Itse en terkkarin hommia sen takia ikinä tule tekemään, koska musta se imetys on sivuseikka, pääasia on se että vauva ja äiti voivat hyvin ja pääsevät muodostamaan turvallista kiintymyssuhdetta, ilman syyllistämisiä tai huonoja omatuntoja.
    Tosin tietysti kunnollinen imetysohajus varmasti auttaisi vähentämään syyllistyttäkin, liian usein se on sairaaloissa ja terkoillakin tätä "tissi suuhun, kyllä se siitä sit".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. terveydenhoitajan (tai kätilön) tulisi pystyä ohjaamaan ätiilähtöisesti, kuitenkin niin että ajankohtainen tieto on hallussa. Monesti minusta ongelma on siinä että ehkä sitä tietoa jaetaan, mutta ei oikeasti kuunnella sitä asiakasta. Eli sinunkin tapauksessa on vaan anntettu ohjeita miten kannattaa tehdä jne eikä ole kuunneltu sinua ollenkaan.

      Poista
  4. Ihania unelmia! Ja olet oikeassa, neuvolassahan sitä parasta imetysohjausta pitäisi antaa. Muutenkin neuvolassa pitäisi tukea, kuten Atia yllä sanoi, vauvan ja äidin hyvinvointia. Imetys ei sitä yksinään ratkaise, mutta on tärkeä osa sitä (nimimerkillä aika monta epäonnistunutta imetystä nähneenä joita äidit vieläkin muistelevat). Mun mielestä onnistunut imetys antaa äidille paljon paljon itseluottamusta äitiyden muihinkin osa-alueisiin, onhan se ensimmäinen ja tärkein kontakti omaan vauvaan.

    Mä olen itse lähtenyt nyt tavoittelemaan myös omaa unelmaani, aion hakea lääkikseen ensi keväänä (37 vuotiaana). Vaikka ala on eri, niin on taustalla myös samoja ajatuksia mitä sullakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno homma, toivottavasti pääset kouluun ja unelmiasi tavoittelemaan!

      Poista
  5. Itse pyrin hiukan toista kautta, parin viikon päästä mulla on taskussa imetystukipaperit ja doulakurssi käyty alta :)
    mulla on vaan aika surkeat YO paperit joten tuskin niillä kätilöksi pääsen, joten ekana suuntana taitaa olla lähihoitaja ja siitä koetan pyrkiä kätilö/th linjalle.
    Mutta tää on monen vuoden projekti :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos en ihan väärässä ole niin ne paperit ei ihan kamalasti vaikuta kätilöksi pyrkiessä. Enemmän ne soveltuvuuskokeet vaikuttaa asiaan (tai jossain kouluissa taitaa olla ihan pääsykokeet). tsemppiä haaveen suhteen!

      Poista
    2. paperit vaikuttaa siinä vaiheessa kun kutsutaan pääsykokeisiin. Siks kannattaa kikkailla vähän, ja hakea myös sairaanhoitajaksi, mihin riittää huonommat paperit, ja jos kätilö on eka vaihtoehto, niin ne sairaanhoitajan pääsykoepisteet katotaan siihen kätilölinjaan. Mun luokkalainen pääs sisään just niin, et kätilö oli eka, sinne ei päässy kokeisiin, meni laureaan sairaanhoitaja pääsykokeisiin ja pääs niillä hakupisteillä meille opiskelee.

      Poista
  6. täälä on ainakin niin hurjasti pyrkijöitä, että ei tullut pääsykoekutsua.
    mutta pistänpän vinkin mieleen, kiitos!

    VastaaPoista