maanantai 29. huhtikuuta 2013

Kyydissä


Vaikka lapsi on iso niin meillä kannetaan edelleen. Mieskin itseasiassa kantaa nykyään enemmän kuin koskaan. Varmaan viikottain ottaa neidin vähäksi aikaa kantoreppuun etupuolelle hengailemaan :) Ja jokin aika sitten nukutti lapsen onnistuneesti yöunille reppuun (Harmi vaan ei saanut lasta nukkuvana sänkyyn asti).

Kantovälineitä on kertynyt jos jonkin moista tässä reilu vuoden aikan. Alkuun käytettiin eniten Tulan reppua ja kun se jäi pieneksi hommasin tilalle taaperokokoisen. Meillä on myös toinen taaperokokoinen reppu, kotimainen wompat-reppu (liinalapsi.fi). Tarkoituksen oli pitää vain toinen repuista, se joka osoittautuis mukavammaksi käytössä. No repuissa on puolensa. Tula on loistava edessä ja wompat selässä. Mies käyttää vain tulaa. No todennäköisesti wompat jatkaaa matkaansa, sillä pärjäämme kyllä varmaan yhdelläkin repulla.

Liinoja on kertynyt 7 kappaletta, eri mittaista ja materiaalista. Ne jotka ovat käyttäneet liinoja enemmän tietävät että jos kantaa paljon niin ei kyllä yhdellä liinalla pärjää. Ainakin yksi pidempi ja yksi lyhyempi on tarpeellinen. Tällä hetkellä liinalla tulee kannettua sen verran vähän että 6 liinastani 4 onkin myynissä.

Eniten kannan selässä, sekä liinalla että repulla. Reppu on kätevä, sillä se toimii aina ja on mukava. Liina on jopa reppua mukavampi kun sidonta osuu kohdalleen. Välillä on kuitenkin niitä päiviä kun lapsi ei malta sitomisen aikaa ja sidonnasta ei tule mitään. Liinat on myös kauniimpia. Lyhyt liina kulkee myös mukana helpommin kuin reppu.

Edessä kannettaessa reppu on ihan ehdoton. Liina ei edessä tunnu vaan niin mukavalta kuin reppu. (Tämä johtuu pitkälti varmaan siitä että en ole niin paljoa käyttänyt liinaa edessä kantamiseen kun kannoin pimu ollessa pienempi niin melkein aika repulla. Viime aikoina edessä on kannettu aika paljon, sillä päikkärit neiti nukahtaa reppuun ulkona melkein heti. Rattaissa ei enää malttaisi millään istua. Ja koska joku kuitenkin miettii, niin ei tunnu missään 13.5kg repussa vaikka kannakkin edessä. Ergonominen reppu on kyllä nimensä mukaisesti ergonominen!

Ulkoilua varten meillä on ihan oma liina, sellainen rönttöliina. Ei haittaa jos päät lahaa maata hiekkiksellä tms. sillä voi nopeasti kaapata uhmailevan pikkutaaperon selkään kyytin kun on aika mennä kotiin syömään vaikka lapsi ei haluaisi.

Noin kuukausi sitten lapsella oli myös ilmeisesti joku mahatauti. Oksensi mahansa tyhjäksi muutamaan otteeseen keskellä yötä. Miten saat lapsen nukahtamaan jos hän aina nukahtaa tissille, mutta tissin antaminen saa aikaan oksentamisen? No kantoreppuun tietenkin.

Arjessa kantaminen helpottaa ruuanlaittoa, omaa laittautumista, pyykinripustamista jne. Tässä iässä lapsi ei haluaisi että äiti tekee mitään, kitisee vaan puntissa kiinni, mutta kas kun pääsee selkään ja näkee hyvin mitä ruokaa äiti laittaa jne niin jo on hymy taas kasvoilla :D

Milloin ja millä te kannatte, vai kannatteko?

10 kommenttia:

 1. Meillä oli yksi pitkä kantoliina, jonka myin pois aika alkuvaiheessa. Manduca oli kovassa käytössä siihen asti kunnes tulin uudelleen raskaaksi. Lähinnä metsäisessä maastossa mihin ei rattailla päässyt, veneillessä, koiraa ulkoiluttaessa, lentokentällä jne. Nyt manduca odottelee tuolla kaapin perällä, että pääsisin tästä pötsistä eroon ja taas kantamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Manducaa onkin monet kehuneet, itse en ole kokeillutkaan eikä lapsi siihen enää mahtuisikaan kun vauvakokoinen tulakin jäi pieneksi

   Poista
 2. Kiva kirjoitus kantamisesta :) Meillä on Manduca ollut käytössä ahkerasti n. 1 kk iästä alkaen ja nykyisin kannan lähinnä selässä. Reppu on mukana lähes aina ja vaunut käytössä vain sateella. Liinoista meillä oli aluksi Hugg-a-bubb trikooliina ja nykyisin Didymoksen pitkä silkki-puuvilla liina. Totta, että parhaimmillaan liinan sidonta on mukavampi kuin reppu, mutta vaihtelua on meilläkin paljon. Ja kyllä meidänkin 1v4 kk ikäinen viihtyy kyydissä oikein hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jep. Kotona meillä sisällä ei lapsi yleensä pitkiä aikoja kyydissä viihdy ellei ole jotain mielenkiintoista, kuten just ruuanlaittoa. Mutta ulkona viihtyy kyydissä hyvin. Nyt erityisesti on huomannut että alkaa viihtyä selässä enemmän kun sieltä näkee myös eteenpäin.

   Poista
 3. Mandu pitäis kaivaa esille taas, kun maa ei ole enää jäässä. Rattailla ollaan menty tähän asti.

  Kitinää täälläkin, ei sais mitään tehdä ilman poikaa. :) Isän sylikään ei auta, kun äidissä pitäis kiinni riippua. Välillä vähän väsyttää, äitiä siis. ;)

  VastaaPoista
 4. Meillä oli Manduca ja harmittaa tavallaan aika paljon, kun meillä kantoaika oli aika nopeasti koettu ja ohitse. Jos meille joskus toinen lapsi syntyy, niin Manduca tulee takuuvarmasti ostettua käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö lapsi viihtyisi selässä lenkillä tms. jos itse haluaisit vielä kantaa? Mä tiedän monta jotka kantaa vielä 3 vuotiaitakin :)

   Poista
 5. Minulla on selkäongelmia, enkä enää jaksa kantaa edessä, vaikka meidän pikkutaapero on vain 10 kg. Mutta selässä kannan ulkona melkein aina! Meillä on kaverin tekemä "reppu", siinä ei ole solkia, vaan hännät solmitaan. Oikea nimi taitaa olla wrap tai, koska se on ommeltu kantoliinasta ja olkaremmit on puolen liinan levyiset.
  Joskus kannan lyhyellä liinalla, lähinnä pikatilanteissa, jos mennään alakertaan kuivaushuoneeseen tai kotona lapselle tulee halipula.
  Pitkällä liinalla en osaa sitoa selkään, en ole kyllä kauheasti harjoitellutkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, ja isomman lapsen kanssa edessä kantaminen on hankalaa jo sen takia kun ei meinaa nähdä eteensä :)

   Poista