torstai 31. tammikuuta 2013

5 syytä valita kantoreppu rintarepun sijaan.

Kantorepun ja rintarepun erottaa aika helposti toisistaan. Kantorepulla saa kantaa vain kasvot kantajaan, eli lasta ei voi laittaa kasvot menosuuntaan. Rintarepuissa on yleensä mahdollista kantaa kumminkin päin. Rintarepuissa lapselle on eräänlainen "pussi" mihin lapsi laitetaan, eli lapsen ja kantajan välissä on kangas/pehmuste. Kantoreppu on suorakaiteen muotoinen kangas, mistä lähtee olkaimet ja vyö. Kantoreppu merkkejä on ainakin manduca, tula, kinderpack, wompat, ergo ja patapum.

1. Lapsen ergonomia

Vauvan selkäranka on luonnostaan hiukan pyöreä, eikä siinä ole samanlaisia mutkia kuin aikuisella. Kantoreppu tukee tätä selän pyöreyttä koska sen kyydissä lapsi istuu sammakkoasennossa, samaan asentoon lapsi asettuu luontevasti myös syliin nostaessa. Lapsen peppu on siis hiukan alempana kuin polvitaipeet ja reppu tukee lasta polvitaipeesta polvitaipeeseen.

Rintarepuissa vauvan selkä suoristuu koska jalat roikkuvat alaspäin.Tämä aiheuttaa myös kovaa painetta nivusiin, sillä vauvan koko paino nivusilla. Uusimmissa malleissa vauvan asento on jo hiukan parempi kun kannetaan kasvot kantajaan, mutta silloinkin selkä suoristuu usein liikaa vrt. lapsen luonnolliseen asentoon.

Kuva täältä. Kuva on kärjistetty, mutta siinä näkee hyvin reppujen eron. Vaikka kuvassa isolla lapsella kantoreppu ei enää ulotu aivan polvitaipeisiin asti on asento silti mukavamman näköinen.

2. Läheisyys

Kantorepuissa ei lapsen ja äidin väliin tulee mitään vaan kehot ovat toisiaan vasten, lisäksi lapsi näkee äidin koko ajan. Pienelle vauvalle ero äidin fyysisestä kontaktista ja se että äitiä ei edes näe (naama menosuuntaan kantaminen) aiheuttaa stressiä.
Rintarepuissa (naamamenosuuntaan kannettuna) lapsi ei näe äitiään eikä fyysistä kontaktia äitiin ole. Myöskään äiti ei näe lapsen reaktioita ympäristöön. Lapsi ei myöskään voi kääntää päätään pois viriketulvalta joka tulee kannettaessa kasvot menosuuntaan. Kantorepussa lapsi voi katsella maailman menoa sivuille, mutta tarvittaessa kääntää pään äidin rintaa vasten.


3. Äidin ergonomia

Kantoreput ovat suunniteltu ergonomisiksi myös kantajalle. Rintarepuissa kannettavan paino ei jakaudu tasaisesti vaan paino tulee kantajan harteille. Kantorepussa vauva on tiiviisti kantajaa vasten eikä "hölsky", tämä vähentää painon tunnetta.  Kantorepulla jaksaa kantaa myös isompia lapsia useita tunteja ilman että se tuntuu juuri missään. Mitä painavampi ja isompi lapsi on, selässä kanto on  ergonomisempaa.

4. Kanto-aika

Rintarepuilla ei yleensä kanneta kovinkaan suuria vauvoja tai kovinkaan pitkään. Koska reppu ei ole kovin ergonominen kantajalle niin repulla ei yksinkertaisesti kykene kantamaan kovin pitkään. Toislaata tämä onkin lapsen etu, sillä lapsenkaan asento ei ole repussa kovin mukava. Lapsen kasvaessa rintareppu jää nopeasti pieneksi, käyttämättä koska se painaa. Kantoreppu on pitkä-ikäisempi ja sillä voi kantaa kevyesti painavampaa/vanhempaakin lasta. Selkäpuolella voi helposti kantaa lasta vaikka kouluikään asti (tähän tosin tarvitsee jo isomman kantorepun). Omalla kokemuksella voin sanoa että voin kantaa omaa lähes 13kg lastani etupuolella helposti ainakin tunnin, ilman että se tuntuu kropassa yhtään. Selkäpuolella en ole edes kokeillut kuinka pitkään jaksaisin kantaa, kun ei ole tarvetta kantaa niin pitkään :D


5. Hinta

Monesti ajatellaan että hinta kysymys on nimenomaan rintareppujen etu, niitä kun saa käytettynä jopa 10 eurolla. Uutena niiden hinnat pyörivät samoissa lukemissa kuin kantoreppujenkin, eli 100 tuntumassa. Uutena ostetusta rintarepusta ei kuitenkaan saa kuin murto-osan takaisin kun sen myy. Kantoreppu on varmempi sijoitus. Mallista riippuen käytetystä repusta saa takaisin n.60-90% ostohinnasta. Kantoreppuja (erityisesti manducoita) pyörii nyt myös hyvin käytettynä, jolloin satsaus ei tunnu ehkä niin isolta kuin uutta ostaessa.

Lapsi ei viihdy kantorepussa?

Liian usein näkyy myynnissä "pari kertaa kokeiltuja" kantoreppuja joissa "lapsi ei viihtynyt". Ei kannatta lopettaa kokeilua parin kerran jälkeen. Usein menee hetki ennenkuin vanhempi oppii repun säätämisen ja saa sen puettua nopeammin päälle, lapsi monesti hermostuu pukemisvaiheessa mutta nauttii kuitenkin reppu kyydistä.  Ensimmäisillä kerroilla lapsen asento voi myös jäädä hiukan huonoksi, tähänkin auttaa harjoittelu. Lapsi myös voi vain hiukan protestoida uutta tilannetta, mutta tottuu kyllä uuteen kyytimuotoon. Katso vaikka meidän ekat kokemukset http://tuleva-aiti.blogspot.fi/2012/03/kantoreppu-asiaa.html nopeasti lapsi kuitenkin huomasi että kyydissä on kivaa.

Jotkut väittävät että lapsi ei viihdy repussa koska ei näe ympäriinsä. Tämä ei pidä paikkaansa. Vaikka lapsi on kasvot kantajaan hän voi katselle sivuilleen. Kun lapsi kasvaa vanhemmaksi hän voi siirtyä selän puolelle. Normaalikokoisella miehellä tai naisella peruskokoisen repun saa asetettua selkään niin että lapsi näkee maailmaa olan yli. Pienikokoisella kantajalla tämä voi olla haastavampaa mutta ainakin wompat-reppuja saa erikseen tilattua lyhemmillä olkaimilla joilloin ylempänä kantaminen onnistuu hyvin. Toki kun lapsi kasvaa hän automaattisesti näkee paremmin selkäkannossa.

Reppu ei tunnu hyvältä?

Ihmiset ovat eri mallisia. Joskus vain jokin reppu malli ei välttämättä sovi. Onneksi vaihtoehtoja löytyy. Repuissa on myös eroja säätöjen tms. kanssa. Voi olla että toista reppua on helpompi kiristellä kuin toista.

Lapsi kasvaa?

Jossain vaiheessa reppu voi käydä pieneksi. Useilla valmistajilla on mallistossa taaperoreppuja joita voi alkaa käyttää lapsen ollessa 1-3 vuotias. Isompaan reppuun voi siirtyä kun tuntuu että lapsi alkaa olla iso vauva koon reppuun. Pientä lasta voi tosin kantaa jopa 3 vuotiaaksi pienellä kantorepulla. Vauvan malli vaikuttaa kovasti. Toisin kuin yleensä ajatellaan kantoreppu on isommalle lapselle ja kantajalle mukavampi kuin kantorinkka. Kantorinkassa lapsen asento ei usein ole myöskään kovin hyvä ja esim vaellukselle tms. on isompi kantoreppu mukavampi kummallekin.

13 kommenttia:

 1. Olitpa jaksanu kirjottaa hyvän, asiallisen ja informatiivisen tekstin :) Näkispä kaikki tän :P

  VastaaPoista
 2. Juuri näin :) Siksipä meilläkin kannetaan 1-vuotiasta päivittäin kantorepulla. Isälle ja äidille on omansa, kun kokoeron vuoksi ei sama malli sopinut molemmille. Välillä on tosiaan ollut kausia, jolloin lapsi ei viihtynyt kovin hyvin kyydissä, mutta nykyisin hihkuu jo riemusta, kun viritän reppua omille vyötäisille.

  Olisi kiva kuulla vähän taaperoituneen pimun kuulumisia :)

  VastaaPoista
 3. Harika, kiitti. Mulla tuli into tällaiseen :)

  Leila ja Sini, joo kuulumisia on tulossa!

  VastaaPoista
 4. Mä olin eilen kirppiksellä, niin sain viestin kännykkään et E oli hakenut manducan, ja nukkuu nyt siinä isänsä selässä. :D Ihan superia!

  VastaaPoista
 5. Minä oon kantanut manducalla selässä tuota meidän isompaa monta tuntia, eikä tuntunu ku jaloissa ekstrapaino. Se painaa kuitenkin sen 16 kiloa. Vähän se alkaa olla liian pieni 3-vuotiaalle, ei se yllä enää hyvä kun reiden puoleen väliin, joten vois kuvitella, ettei oo enää kovin mukava, mutta kummasti se siellä viihtyy. Ei sitä kyllä usein kanneta, ei se sitte ehkä ois hyvä.

  VastaaPoista
 6. Ostin raskaana ollessani tuon rintarepun käytettynä perehtymättä asiaan yhtään. Ajatuksena oli vaan, että saan kantaa lasta. Noh, kokeilin sitä kerran ja itsestäni tuntui, että lapsi roikkuu siinä pahasti ja koko ajan tuin häntä pyllystä. Omat hartiani tulivat todella kipeiksi, koska säädöt olivat superhankalat (voi olla, että tämä on vain vanhan rintarepun ongelma). Käyttö jäi sitten pariin kertaan ja tilasin netistä sen kantoliinan, jossa on olkaimet ja lantiovyö (miksikä niitä liinoja kutsutaan?). Nyt kaipaisin kyllä hyvää kantoreppua, sillä pöntiäinen alkaa olla aika painava tuohon liinaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käyppä katsomassa kantovälinekirppis facessa https://www.facebook.com/groups/272668256171006/

   Poista
 7. Stokken reppu on paras, siinä voit kantaa kasvot molempiin suuntiin edessä sekä isompaa lasta selässä. Jalat ovat sammakkoasennossa jokaisessa kantotavassa, ergonomisesti ihan paras kaikista mitä ollaan kokeiltu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ainakaan täällä http://verkkokauppa.babystyle.fi/products/view/1533/pl kuvissa ei kasvot menosuuntaan kantaessa jalat ole sammakkoasenossa. Tai siis se vain on mahdotonta koska silloin vauvan selkäkin olisi äitiä vasten kuperana tms. Mutta kasvot kantajaan päin asennot näyttää hyvältä tuossa. Tuossa repussa ei varmaan vauva kauheesti viihdy kasvot kantajaan edessä kun ei näe mitään ton "niskatukijutun" takaa..Minä luokittelisin tuon kyllä rintareppu kategoriaan... Tai sitten se on joku hybridi :D

   Poista
 8. Meillä on ihan loistava Pikkolo-kantoreppu (tällainen http://kidster.fi/kantaminen/kantoreput/ergonominen-kantoreppu-pikkolo-georgia). Se on vastaava kuin Manducat ja Ergot eli ns. ergonominen kantoreppu mutta siinä on bonuksena myös mahdollisuus kantaa kasvot menosuuntaan etupuolella. Kasvot eteenpäin asento ei tietty ole ergonominen lapselle eikä kantajallekaan mutta sitäkin on tullut käytettyä, kun tarve on ollut suurin :) Ero on kuitenkin valtava ergonomiseen asentoon. Kasvot eteenpäin jaksaa kantaa sen maks puolituntia kun kasvot kantajaan päin tai selässä menee heittämällä vaikka neljä tuntia!

  Mä oon niin hurahtanut tuohon Pikkoloon, että en parempaa reppua tiedä <3 <3 Ihanaa kantoilua kaikille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoisen näköinen reppu tosiaan. sehän se on että kasvot menosuuntaan ei lapsen ja kantajan kehto ole niin tiivistii toisiaan vasten ja se tekee kantamisesta raskasta :)

   Poista
 9. Hei!
  Sinun kirjoituksessa olisi tosi hyvin ja asiallisesti kerrottu kantamisen eduista ja rinta-ja kantorepun eduista. Minun pitäisi laittaa palautetta erääseen lastentarvikeliikkeeseen ja ajattelin että saisiko tätä sinun kirjoitusta laittaa liitteeksi?

  VastaaPoista
 10. Hei!
  Sinun kirjoituksessa olisi tosi hyvin ja asiallisesti kerrottu kantamisen eduista ja rinta-ja kantorepun eduista. Minun pitäisi laittaa palautetta erääseen lastentarvikeliikkeeseen ja ajattelin että saisiko tätä sinun kirjoitusta laittaa liitteeksi?

  VastaaPoista