torstai 22. maaliskuuta 2012

kestoilua

No nyt vihdoin jaa viimein voisin kertoa meidän kestoilusta. Täällähän kerroin meidän syitä kestoilla ja täällä esittelin meidän vaippa varastoa ennen synnytystä.

Mullahan oli hirveät suunnitelmat käyttää paljon harsoja ja imsevimsen flanelletteja. No harsot ei tuntuneet kovin näppäriltä kuitenkaan, mutta flanelletet oli kovassa käytössä. Niitä käytettiin yhdessä itsetehtyjen froteeimujen kanssa ja imsevimsen kuorten kanssa. Mieskin koki tämän setin tosi näppäräksi. Onneksi näitä oli paljon meillä varastossa, sillä ekat viikot käytettiin lähes yksinomaan näitä. No tyttö kun syntyi isona (4.1kg)ja kasvaa hyvin niin nuo flanelletet ja iv kuoret kävi pieneksi jo pari viikkoa sitten. Ne on siis siirtyneet käytöstä pois. Juuri ennen synnytystä sain yhdet tämän vuoden äp:sen vaipat. Iv:n AIO ja myllymuksujen taskun (näithän mulla olikin muutama ostettuna). Iv:n AIO istui tytölle niin hyvin siinä vähän ennen 5kg (suositus 5-8kg) että ostin meille lisää äp:n vaippoja (niitä kun suht edullisesti saa käyttämättöminä). Nyt meillä onkin aika pitkälti juuri nuo äp:n vaipat käytössä. Lisäksi käytän nauhavaippoja. Ne on kanssa tosi näppäriä kun käytön on oppinut. Niiden kanssa käytän imsevimsen kuorivaippaa koossa M.

 kestopylly

IV:n Aiot alkaa valitettavasti käydä jo pieneksi  vaikka tyttö on nyt ehkä 6.5kg, mutta mahaa ja reittä vaan on niin paljon. Olen siis aika pettynyt lyhyeen käyttöikään. Taskuvaipat on sopivia ja niissä on varaa käyttää vielä useampi kilo eteenpäin. Luultavasti hankin näitä muutamia isommassa koossa sitte kun tämä s-m koko jää pieneksi.

Olen myös innostunut omepelemaan. Olen jo kaksi sisävaippaa ommellut. Yhden sisätäyttövaipan ja yhden kiinteän sisävaipan näpsy-kiinnityksellä. Tarkoitus olisi ommella vielä muutamia sisä-täyttövaippoja niin meillä on sitten riittävästi vaippoja kun nuo aiot jää pieneksi. Esittelen siten täälläkin kyllä noita aikaansaannoksiani :)

nauhavaippa

Vaippapyykkiä meillä pestään joka toinen päivä. Käytetyt vaipat heitän joko suoraan koneeseen odottamaan, pissivaipat jää yleensä hoitopöydän vieressä olevan pyykkikorin päälle kasaan :) Ärsyttävintä kestoilussa on niiden kakkavaippojen huuhtelu, mutta ei se suuri vaiva silti ole. Hajuhaittoja ei ole ollenkaan, ne on ne kertavaipat jotka haisee! Mies on tosiaan mielellään kestoillut, nauhavaippoja tosin ei rupea taiteilemaan lapsen päälle, mutta olen kyllä ollut iloinen että hänkin on sitä mieltä että ne on hyvä juttu ja helppo käyttää.... Pesuaineena meillä on erisan color jauhe, jota laitan aika niukalti ja pyykit pestään 60 asteessa. Sappisaippualla hinkataan pahimmat kakkatahrat pois huuhteluvaiheessa ja loput lähtee kyllä koneessa. Itsetehdyt kuivaliinat on hyviä kun pieni pierukakka tuntuu olevan jokavaipassa niin se jää siihen kuivaliinaan!

Kertiksiä meillä käytetään edelleen öisin. Tyttö kun virkistyy valvomaan jos vaippa pitää yöllä vaihtaa, ja niin imutehoista pakettia on vaikea kasata joka yön riittäisi. Ehkä me sitten ekstoillaan öisinkin kun tyttö syö öisin vähemmän (ja pissaakin näinollen) tai kun tyttö on vähän isompi (niin se paksu vaippa ei tunnu niin paksulta). Kertis saatetaan myös laittaa jos käydään pidemmin kaupoilla tms.

Näin meillä, mites teillä?

10 kommenttia:

 1. Meillä mennään aika samalla linjalla, et päivisin kestoillaan enemmän ja öisin kertikset. Myös pidemmillä kyläreissuilla kertikset tuntuu kätevimmiltä.

  Ja tosiaan noi kestovaipat ei haise yhtään, mutta kertisvaipat lemuaa roskiksessa. Hyi!

  Mä oon tehny ton tahrojen hankauksen sillai, että eka huuhtelen ja sitten hieron sappisaippuaa isompiin tahroihin. Jätän saippuan siihen niin ei tarvii sitä enään huuhdella ja ei mee niin kauaa aikaa. Hyvin on lähteneet puhtaaksi, kun 2-3 päivän välein vaippapyykkiä pesen. :) Ja 60 asteessa meilläkin pestään. En tiedä kestääkö bumgeniukset ja muksujen kestovaipat + molempien imut keittopesua?!

  VastaaPoista
 2. Meillä on tota pyykkiä muutenkin useampi koneellinen joka päivä (vauvan pukluvaatteet, pyllypyyhkeet, miehen työvaatteet + muut) että mun hermot ei kestä jos pyykkiä olisi enemmän :D Ehkä siten kun poika on isompi ja osittain käydään potalla, voisi kestoja kokeilla. Nyt meillä mennään Natyn ekovaipoilla, joista oonkin tykännyt tosi paljon verrattuna esim. Liberoihin.

  VastaaPoista
 3. Ei voi olla totta! Juuri viime yönä ajattelin, että pitääpä muistaa kysyä sulta kuinka teidän kestoilu on lähtenyt käyntiin ja kysellä vinkkejä vaippojen pesusta ja säilytyksestä ja sitten kun avaan koneen, niin täällähän on aiheeseen liittyvä postaus :) Aika hassua :) Kiitos ajatustenluvusta!

  VastaaPoista
 4. Meillä kestoillaan kanssa pääsääntöisesti. Vain kyläreissuille kertakäyttöset yleensä. Mun mies on kotonaollessaan vaippavastaava, ja joskus töistä tullessaan se on kummastellut ääneen "miks täällä on kertakäyttövaippa!?" jos mulla on ollut joku hässäkkä, ei valmiiks täytettyjä vaippoja tai muuten hoppu jonnekin ruuan laiton ääreen tjsp. Meijän poika nukkuis kyllä koko yön kestovaipalla, mutta yleensä se on kerran yössä vaihdettu, siinä kolmen maissa, ja seuraavan kerran kuudelta-seittemältä.

  Mä oon alkanut tykkäämään pyykkäämisestä :D Mulla on yks kuivausteline harsoille, niin ne saa isona kuivumaan, jolloin ne on hetkessä kuivat. Lisäks tyhjentäessä telinettä täyttelen taskut valmiiks ja ne menee hoitopöydän hyllylle. Alkuun kun ei ollut vielä rutiinia, niin siinä vaipanvaihdon yhteydessä alko sit miettiä, mitäs tähänkin laittais jne, onneks se hoitopöydällä makoilu ja jumppaus laittaa hyvin ilmat liikkeelle, niin odottelusta ei koitunut haittaa, vaan enemmänkin hyötyä. Lisäksi meijän poika rakastaa pylly paljaana lötköttelyä!

  VastaaPoista
 5. Meillä on vielä käytössä Imse Vimsen flanellivaipat. Joitain pienempiä s-kokoisia taskuvaippoja oon tosin jo ottanut lisäksi käyttöön. Neuvolassa käydään vasta ensi viikolla, mutta luulisin likan olevan vielä alle 6kg. Öisin pärjätään flanellivaipalla jossa on pieni flanellinen imu lisänä, vaihdan vaipan kerran tai kaksi yössä. Ennen ensimmäistä (tai ainoaa)syömistä nukutaan yleensä 6 tuntia, tuntuu vaippa riittävän hyvin. Kertakäyttöisiä meillä ei käytetä. Joskus oon laittanut ilmaisnäytekertiksen enkä ole tykännyt ollenkaan, yäk.

  Käytän vaipassa ohutta roskiin heitettävää kuivaliinaa. Siinä on hyvä heittää pois kakkat, harvemmin joudun huuhtelemaan vaippaa, joskus tietysti saattaa plörähtää ohi liinan. Esikoisen kakat tietysti huuhtelen pönttöön jos niitä sattuu vielä vaippaan osumaan. Sappisaippuan kanssa en ole viitsinyt alkaa vaippoja puunaamaan. Nyt kun alkaa kevät jo tulla, voi käytää hyödyksi auringon desinfioivan vaikutuksen. Eli vaipat ulos aurinkoon kuivumaan, kummasti häviää keltaiset kakkatahrat jotka ei pesussa lähde. Tosin joka kerta ei kannata auringossa vaippapyykkiä kuivata, oon huomannut että aurinko haurastuttaa kuminauhat.

  VastaaPoista
 6. Mukava postaus. Meidän poika on nyt 4 kk ja 2vkoa. Kestojen käytön aloitin kun poika oli 1,5 viikon ikäinen. Minä taas en tykäänyt ollenkaan imsevimsen flanellivaipoista. Ne oli jotenkin niin hankala laittaa liikuvaiselle vauvalle kun aina jokin läppä karkasi. Harsoja ja manymonthsin villahousuja käytin myös alkuun.
  Myllymuksujen vihreitä taskuvaippoja ollaan paljon käytetty, ne on sopineet tosi hyvin meidän paksureitiselle pojalle. Myös imsevimsen AIO on ollut yllättävän hyvä ja nyt jo suren kun ne pitää ihan kohta siirtää sivuun kun ei tarrat pian yletä kiinni ja ovat hieman alkaneet vuotaa :D
  Huutonetistä ostin babylandin taskuvaippoja ja ne ovatkin olleet todella hyviä meidän pojalle, ei ole vuotaneet. Fuzzibunzit taas ei ainakaan vielä ole istuneet hyvin.
  Näiden lisäksi olen itse ommellut vaippoja mm. sinä osaat-kaavalla, jota hieman muokkasin niin että pidensin siivekkeitä ja etuläppää sekä lisäsin muutenkin noin sentin verran leveyttä koko vaippaan. Näin tuli todella hyvä vaippa, joka ei ole vuotanut.
  Yleensäkin vaipoissa olen alusta asti tykännyt nimenomaan täytettävistä taskuvaipoista, sekä tarrallisista että nepparivaipoista. Tarrat tosin joskus hankaavat mahaa ja tämän olen ottanut huomioon itse tehdessä vaippoja. Sivukiinnitteiset vaipat eivät ole sopineet meille kun aina vuotavat sivuilta. tai sitten en ole osannut vielä laittaa oikenalaista imua sinne.
  Sisätaskuvaippa + kuorivaippa yhdistelmä on myös toiminut meillä mutta tässä vaiheessa taskuvaippa on kaikkein kätevin ja nopein laittaa liikkuvaiselle pojalle. :D

  VastaaPoista
 7. mites meillä. vino pino vaippoja, saatu esikoiselle. 1/3 täyskestoilija jopa päiväkodissa :) kahden kohdalla sitten laiskemmat vanhemmat, ja se ihana onni että ne kertis vaipat sopii.
  tosin tunnen omantunnon tuskia jokaisen vaippapaketin kohdalla, ja vannon tilaavani 10 kestoa niin ei tarvis enää kertiksiä ;) .. ja pistän miehelle kauppalistaan ne vaipat niin ei oo niin huono mieli xD

  meillä on vähän kaikkea, univaipat on aina olleet sisävaippa+villikset, ne lämmittääkin kivasti viileällä.
  ja sitten isommalla taskut

  VastaaPoista
 8. Nyt pitää ihan kysyä siulta neuvoa, kun oot kestoiluun perehtynyt :) Meillä menee ihan tuhoton määrä kertiksiä nyt ja alkaa käymään kukkaron päälle! Poika pissii paljon ja huutaa kuin hyeena heti kun on pienikin liru vaipassa ja huuto loppuu vasta kun vaippa on vaihdettu. Ajattelin kokeilla tuollaisia all-in-one vaippoja ekaksi, mikä olisi hyvä merkki ja minkä kestovaipan olet helpoimmaksi kokenut? :)

  VastaaPoista
 9. Atia, laitoin sulle sähköpostia :)

  VastaaPoista