keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Vaipoista

Ajattelin kirjoitella sana vaipoista kun en ole varmaan vuoteen meidän kestovaippojen käytöstä mitään kirjoitellutkaan. :)

Ihan pääsääntöisesti me käytetään kestovaippoja. Johonkin 3kk ikäiseksi asti tytöllä oli öisin kertakäyttövaippa mutta sen jälkeen on käytetty pelkkiä kestoja. Paitsi nyt kuukausi takaperin ostin paketin  pirkkakertsejä koska lapsi rupesi jostain syytä pissaamaan öisin niin paljon että mun ois pitänyt vaihtaa vaippa yön aikana kaksi kertaa, enkä todellakaan jaksanut sellaista. Muutamat yön käytettiin kertsejä ja sitten taas kestoja. Nyt kun kaapissa on niitä kertsejäkin niin satunnaisesti on tullut laitettua sellainen yöksi jos kaikki yövaipat on likaisia/kuivumassa.

Sen jälkeen kun siirryttiin L-koon vaippoihin (3-4kk iässä, siitä asti on ollut nyt samat vaipat käytössä) on käytössä ollut pääsääntöisesti taskuvaipat. Laskeskelin tuossa huvikseni meidän vaipat ja näytti että meillä on aktiivikäytössä 33 taskuvaippaa, niistä 6 on ostettu uutena, 7 on itsetehtyä ja loput käytettynä ostettuja. Lisäksi satunnaiskäytössä on pari taskuvaippaa, pari aio vaippa ja pari sisävaippaa.(ja iso kasa pieneksi käyneitä vaippoja) Tykkään että vaippoja on sen verran että ne ei pääse loppumaan kesken jos ei jaksakkaan pyörittää pesukonetta ja tuo määrä on meille juuri passelli.

Näiden lisäksi meillä on 4 hahtuvahullun yövaippaa, joiden päälle laitetaan villikset. Meillä on 4 lyhytlahkeiset hhwoolit ja yhdet pitkillä lahkeilla. Tykkään niistä paljon. Nyt pitäisikin hommata toiset pitkälahkeiset vielä. Villikset on hyvät myös laittaa jalkaan taskuvaipan päälle (vaikka taskuvaippa itsessään pitääkin kosteuden sisällään) jos lähdetään kauppaan tms. Jos sattuukin ohivuoto niin ei ole sitten vaatteet märkinä, ja ne villikset ajaa housujen asemaa :)

Imuina vaipoissa on aika sekalainen seurakunta. Pääasiassa mulla on vaippoihin bambu/bambuhamppu/hamppu imuja joiden lisäksi, puolikasta harsoa, mikrokuitua, mitä sattuu. Suurin osa imuistakin on itsetehtyjä. 

Vaippapyykkiä pestään yleensä joka toinen päivä. 60 asteessa pesen. Silloin tällöin 95 asteessa (ehkä 3kk välein). Pesuaineena meillä on erisan color-jauhe, jota käytän muullekin pyykille. Vaipoille laitan joka koneeseen huuhteluaineeksi lorauksen etikkaa. Vaipat kuivatetaan narulla. Pesua ne odottaa kylppärissä olevassa ämpärissä. Yleensä kone on sen verran vajaa että sinne tulee laitettua muutakin pyykkiä joukkoon.


No jo raskausaikana kirjoitin enemmän syistä miksi käyttää kestovaippaa joten ei niistä enempää. Itse en voisi kuvitella muuta ratkaisua meille, enkä koe pyykkämistä mitenkään rasittavana. Vaippaa tulee vaihdettua aika ahkerasti, mutta en tätäkään koe rasittavana kun olen siihen tottunut. Lisäksi kun lapsi pissaa keskivertoa enemmän kuin ikätoverinsa niin saisi sitä vaippaa vaihtaa kuitenkin ahkerasti, oli vaippa mikä hyvänsä. Niin halvaksi kuin ajattelin ei meidän kestoilu ole tullut, mutta vähemmän rahaa tähän on mennyt kun kertäkäyttöisiin. Vaipat jää odottamaan seuraava käyttäjää kaappiin (tai jos toista ei tule niin myyn ne pois) joten uudestaan ei tarvitse niitä hankkia (ellei lapsi ole ihan täysin eri mallinen kuin pimu).

3 kommenttia:

 1. Meillä on kestoilut jäänyt viime aikoina tosi vähiin :( Myin suurimman osan vaipoista pois ja jäljelle jäi vain 8kpl parhaimpia vaippoja (+vastasyntyneelle jotain odottamaan). Tuo meidän sälli ei nimittäin suostu olemaan yhtään paikoillaan vaipanvaihdon ajan :( Niin paljon helpompi vaan kiskaista housuvaipat jalkaan kesken touhujen. Joten odotankin jo, että päästään taas kestoilemaan uuden vauvan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aika paljon sivunepillisiä taskuvaippoja jotka voi laittaa valmiiksi kiinni ja kiskaista jalkaan kuin housuvaipan ja sitten meillä on yksi mannamaan housu(tasku)vaippa. Toimii myös rimpuilevan kanssa!

   Poista
 2. Mä kestovaipatin esikoisen 6kk alkaen loppuun asti, lukuunottamatta öitä jolloin oli kertsillä. Nyt tyttö käyttää samoja vaippoja mut huomaan et tarrat ei enää tahdo pitää varsinkaan tälleen kesällä kun ei ole bodyä pitämässä vaippaa ylhäällä. Vaipat siis tippuu päältä ja tyttöparka tulee mun luonse niitä ylösnisnlen et auttaisinko:) en jaksais ruveta ostamaan enää uusia vaippoja kun pimu jo puolitoista. Meillä ei muuten ole koskaan kasvettu m-koosta:)

  VastaaPoista