maanantai 12. marraskuuta 2012

..

Pahalta tuntui lukea tämä

http://www.fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2012/numero-9/rakkaudesta-pulloruokintaan

Kyseinen artikkeli siis käsittelee Nestlen ja muiden korvikevalmistajien rikkomuksia ulkomailla ja niistä aiheutuvia haittoja. (ja lisätääs tähän nyt että minua järkyttää tässä se miten korvikkeiden markinnointikoodia rikotaan ja sillä lisätään lapsikuolleisuutta ja lasten sairastuvuutta, ei se että joku syöttää lapselleen korviketta. Eli ei vedetä herneitä nenään jooko?)

Sitten Mallan muistutuksesta linkki Ylen esittämään dokkariin Vaippavuoren varjossa http://areena.yle.fi/tv/1698996 näkyy areenassa vielä kuukauden päivät. Kannattaa tsekata, toivon että pistää edes muutaman ihmisen miettimään valintojaan ja useita ihmisiä käyttämään edes sen muutaman kestovaipan päivässä. Dokkarissakin todettiin se että lastesi lapsenlapsenlapsenlapsenlapset ovat jo kuolleet kun lapsesi vaipat edelleen ovta lähes samassa tilassa.

11 kommenttia:

 1. Varmasti tuossa on paljon asiaa ja faktaa, mutta en pidä tuon kirjoituksen luonteesta, jossa pulloruokkiva äiti todella lytätään maanrakoon. Toki Suomen ja Guatemalan välillä on aika paljon eroa asiassa, kuin asiassa.

  Ja kyllä, Tyyppi on pulloruokittu reilun viikon ikäisestä korvikkeella, koska imetys ei onnistunut. Koin asiasta tuolloin voimakasta mielipahaa, mutta mielestäni ei ole reilua kuitenkaan syyllistää pullosta ruokkivia äitejä, koska imetys vaan ei aina ole vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malla tiivisti hyvin. Eli mielestäni artikkelin tarkoitus (mikä siellä lukikin) ei ole syylistä äitejä jotka eivät pysty imettämään ja tuoda julki juurikin tuota korvikkeen markkinointia (joka on kielettyä) maissa joissa hygieniataso on huono ja lapsikuolleisuus nousee sen takia että lapset saavat likaiseen veteen tehtyä korviketta. Tai jopa nälkiintyvät koska vanhemmat sekoittavat liian laihaa korviketta koska ei ole rahaa, mutta pakko on käyttää korviketta koska lääkäri niin suosittelee... Korvike ja pulloruokinta on omasta mielestäni hyvä asia ja hienoa että meillä on mahdollisuus tarjota lapsille laadukasta lähes äidinmaidon vertaista korviketta, mutta että se että tuolla maissa jossa äidinmaito olisi tärkeää erityisesti vasta-aineiden takia lääkärit automaattisesti suosittelevat korviketta kaikille koska se olisi muka parempaa.

   Poista
 2. Luin itsekin tuon artikkelin eilen ja järkytyin! Nestlen soseet taitaa jäädä jatkossa kaupanhyllyille.

  Pinkki Pingviini en tiedä luitko tuota juttua loppuun asti? Mielestäni siinä ei mitenkään lytätty pulloruokintaa vaan pikemminkin kauhisteltiin sitä, että alhaisen hygieniatason maissa korviketta tuputetaan lääkärien toimesta tietämättömille äideille. Suomessa pulloruokinta on turvallista, koska vesi on puhdasta ja pullot keitellään jne. Mutta noissa kehitysmaissa se rintamaito olisi huomattavasti hygienisempi vaihtoehto.

  Katsoitko muuten Alanis eilen tuota vaippadokkaria mikä tuli telkkarista? Kannattaa katsoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä käytetään aika vähän purkkisosetta (vain puuron sekaan menee sosetta) mutta ei hirveästi ole nestlelle vaihtoehtoja (piltti ja bona on kummatkin nestle) Hipp:n luomusoseet houkuttaisi mutta ne hedelmäsoseet on niissä pursotin pusseissa joten koen että lasipurkki olisi ekologisempi :D

   Mulla olisi nauhalla toi dokkari, pitää katsoa joku päivä :)

   Poista
  2. sittarissa oli muuten enempi luomuhedelmäsoseita, kun vaikka prismassa. Merkki oli mulle kyllä entuudestaan tuntematon.

   Poista
 3. Tästä oli juttua perhekahvilassa tänään. Niin eilen, ja tänäänkin, multa tuli kyyneleet kun ajattelin asiaa. Joku äiti sanoi, että antaisivat sitten sitä valmista nestettä eikä jauhetta mutta totuushan on se, että nuo äidit varmaan laimentaisivat sen nestemäisenkin korvikkeen.

  Vaippadokkaria suositeltiin myös katsottavaksi perhekahvilassa. Prisma se tais olla?

  Mut hih, meidän Saana on nyt korvikevauva... ennen synnytystä ostetut nanit menee vanhaksi ja ajattelin, kun kerran jo hapanmaitotuotteitakin syö, että keitänpä siiten puurot naniin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota tuokin jos rahaa on vähän niin se nestemäinenkin laimennetaan, ja sillä on varmaan säilyvyysongelmia tuolla lämpimissä maissa ja valmisjauhe on tietty halvempaa..

   Poista
 4. Uuh... Ainakin itselle tuli paha mieli juttua lukiessani. Mietin myös itse, Nestlen soseiden boikotoimista, mutta ketuttaan, kun Piltti olisi kuitenkin se kotimainen vaihtoehto. Ja hei, on Hipp:illä ainakin paria eri hedelmäsosetta. Meille niitä on ostettukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mä en aina edes tiennyt että pilttikni on nestlen alaisuudessa ennenkuin äitini (joka on kunnon nestleboikotoija) vannotti minua :D

   Poista
 5. Joo, ihan hyvä, että näistä asioista puhutaan, mutta ei ne kehitysmaiden asiat parane sillä, että täällä Suomessa joku täysimetyksessä hyvin onnistunut superluomuäiti paheksuu korvikevalmistajia ja kertakäyttövaippojen käyttäjiä netissä. On paljon syitä, miksi äidinmaidonkorvike on todella hyvä asia. Ja juuri siellä kehitysmaissa se tulisi todella tarpeeseen monen lapsen kohdalla, kun sitä vaan käytettäsiin oikein. Usein se pelastaa pienen vastasyntyneen hengen. On myös syitä, jotka puoltavat kertiksien käyttöä (kuten äidin jaksaminen esim. monilapsisessa perheessä).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eihän ne asiat tietenkään sillä parane että tänne laitan linkin artikkeliin. Enpä sitä ajatellutkaan. Mutta minusta sekä artikkelissa ja dokkarissa on mielenkiintoisia ja niissä on paljon faktaa, siksi ne halusin jakaa.

   Myöskään en mielestäni nyt millään paheksunut kertisten käyttäjiä tässä? Itsekkin ollaan alussa käytetty pelkkiä kertiksiä ekat päivät ja öisin ja reissussa käytettiin niitä useampi kuukausi. Toki minusta olisi ihana mitä useampi käyttäisi kestoja tai vaikka vessahätä viestintää mutta tiedän ettei se kaikille ole mahdollista :D

   Poista